Nedgang i utbetalinger til brannskader under pandemien

Vi har vært mer hjemme og fulgt bedre med i 2020. De fleste branner i Norge starter fortsatt ved komfyren, men det var langt færre av dem i fjor.
Forsikringsselskapene utbetalte 11,5 prosent lavere erstatninger til branner i 2020. | Foto: Fredrik Hagen / NTB
Forsikringsselskapene utbetalte 11,5 prosent lavere erstatninger til branner i 2020. | Foto: Fredrik Hagen / NTB

Tall fra Finans Norge viser at antallet branner i Norge i 2020 var 27.409. Det er en nedgang i forhold til 2019 da det var registrert 31.000 branner.

Tilsvarende falt utbetalingene fra forsikringsselskapene med 11,5 prosent til denne typen erstatninger og endte på 2,5 milliarder kroner.

– Nedgangen i skader på hus og innbo etter brann er virkelig gledelig. Å oppleve husbrann er enormt traumatiserende. En ting er den åpenbare livsfaren, men brått står du uten et sted å bo, uten tingene dine og med en stor jobb foran deg, sier brannekspert Øystein Øren i Frende i en pressemelding.

Usikker på utviklingen fremover

Korona har nok mye av fortjenesten for at det ble færre branner i Norge, ettersom vi var mye mer hjemme enn ellers. Nå er Frende spent på hva som skjer etter vaksinering og gjenåpning.

– Vi spør oss om trenden fortsetter når flere blir vaksinerte og kan leve mer fritt. Nedgangen i branner hos oss og utrykninger for brannvesenet har nok mye å gjøre med at vi har vært mye hjemme, og dermed har kunnet avverge eventuelle branntilløp, sier Øren.

Det er stadig mennesker, og ikke utstyr, som er årsaken til at det brenner i Norge. Tørrkoking på komfyr er for eksempel en like stor bidragsyter nå som tidligere. Og det er ikke første gang tallene er på dette nivået.

– Vi må ikke glemme at 2020-tallet er på noenlunde samme nivå som i 2018, sier Trine Sivertsen Sommerlade i Bergen brannvesen.

Fremtind Service overtar 90.000 nye bomring-kunder

Båtsommeren: Ser ut til å bli dyrt for forsikringsselskapene

Pilotforeningen: – Protector har hatt et kort, og for dem litt brutalt, møte med loss of licence 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også