Tryg forbereder seg på økt antall vannskader

Frekvensen av ekstremnedbør har økt de siste årene. I fjor registrerte forsikringsbransjen nær 70.000 vannskader til en kostnad på over 3 milliarder kroner. Nå er det meldt gult farevarsel for styrtregn på store deler av Østlandet.
Torbjørn Brandeggen er kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring. | Foto: Tryg
Torbjørn Brandeggen er kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring. | Foto: Tryg

Tryg forventer økt antall vannskader grunnet det gule farevarselet for styrtregn som er blit sendt ut på Østlandet, Telemark og Aust-Agder i dag.

– Ekstremnedbør med styrtregn har økt kraftig de siste årene, og medvirket til tusenvis av vannskader. Der styrtregnet treffer blir det ofte kaotiske tilstander, og vi forvente mange vannskader nå også. Folk bør se til at det ikke ligger løv og skitt og andre hindringer der vannet skal renne, og helst ikke parkere bilen nær et kumlokk. Det er også fare for jord- og flomskred, overvann, vanskelige kjøreforhold og vannplaning. Veier kan i tillegg fort bli stengt, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Meteorologisk institutt anslår at det lokalt kan komme opp mot 30 mm nedbør i dag. Graden av styrtregn antas bli verst i Oslo og Akershus-regionen. Det er sendt ut gult farevarsel på hele Østlandet.  I fjor registrerte hele forsikringsbransjen nær 70.000 vannskader til en kostnad av vel 3 milliarder kroner.

– Frekvensen av ekstremnedbør har økt dramatisk de siste årene, trolig som en del av klimaforandringene. Kostnadene etter styrtregn øker kraftig, og det er ikke uvanlig med mange hundre vannskader på kort tid innenfor et begrenset område. Som oftest dreier de fleste skadene seg om kjellere som blir oversvømt, tilbakeslag fra avløp der vannet går tilbake til boligen og biler som står under vann. Faktisk registrerte forsikringsbransjen i fjor en ny vannskade hvert åttende minutt, sier Brandeggen.

– Trenden er udiskutabel, sier Finans Norge. Klima koster forsikringsselskapene dyrt 

Tryg frykter rekordhøye båtskader i påsken 

Tryg bekymret over manglende bruk av gassvarsler  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også