Tryg bekymret over manglende bruk av gassvarsler

Hvert år skjer ulykker forbundet med bruken av gass. At kun 30 prosent av hytteeierne som bruker gass faktisk har varsler bekymrer både Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring.
Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring. | Foto: Tryg
Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring. | Foto: Tryg

I en uformell undersøkelse til de som bruker gass innvendig på hytta, svarer rundt 30 prosent at de ikke har varsler. Det bekymrer både Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring.

– En gassvarsler er en god forsikring. Er man ikke påpasselig med å sjekke slanger og koblinger jevnlig, øker det faren for å få gasslekkasjer. Propangass synker og legger seg nede ved gulvet. Derfor må gassvarsleren også stå nede ved gulvet, helst i samme skap som gassbeholderen. Har man ikke skap så sett gassvarsleren ved gulvet like ved gassbeholderen.

Det sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

Hvert år skjer ulykker forbundet med bruken av gass. Gasslekkasjer skjer som oftest rundt pakningen ved ventilen på toppen av gassbeholderen. Husholdningsflasker har regulatorer som presses ned mot en pakning, og det er gummien rundt denne som kan stivne og sprekke.

Søtorp mener at man bør sjekke pakningen hver gang man skifter til ny gassbeholder, og at slanger og tilkoblinger bør skiftes ut senest hvert femte år. Men manglende bruk av varsler bekymrer.

– I Norge er bruken av gass relativt lite utbredt i boliger. Men når det gjelder hytter stiller det seg annerledes. Der er det mer vanlig å bruke gass, særlig for de uten strøm. Vi i Norsk brannvernforening mener at alle som bruker gass innvendig bør ha gassvarsler. De som bruker gass til oppvarming, bør i tillegg ha co-varsler, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Rolf Søtorp, i en melding.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også