Finske Pivo dropper ut av Vipps-fusjon

Den planlagte fusjonen mellom Vipps, danske Mobilepay og finske Pivo er stoppet av EUs konkurransemyndighet.
Vipps-sjef Rune Garborg er glad for at fusjonen med Mobilepay kan gå videre, selv om det er uten Pivo. | Foto: Jörgen Skjelsbæk
Vipps-sjef Rune Garborg er glad for at fusjonen med Mobilepay kan gå videre, selv om det er uten Pivo. | Foto: Jörgen Skjelsbæk

I en melding fra Danske Bank fremkommer det at en fusjon mellom nordiske betalingstjenester må skje uten finske Pivo, melder Vipps i en pressemelding

Det var finanswatch.dk som først meldte nyheten. .

Det er EU-kommisjonens konkurransemyndighet som har uttrykt bekymring for at en fusjon som inkluderer både Pivo og Mobilepay vil har stor innvirkning på konkurransen i Finland, ettersom Mobilepay også er tilstede i det markedet.

I samråd med EU-kommisjonen har derfor eierbanken til Pivo, OP Bank, besluttet å trekke seg og dermed også Pivo ut av det som skulle resultere i et nordisk Vipps.

Et revidert fusjonsforslag, uten Pivo, er sendt til EUs konkurransemyndighet og partene håper på hurtig saksbehandling og avklaring før jul.

– Vi skulle selvfølgelig ønske at Pivo og OP kunne være med videre, men vi har valgt å tilpasse oss kommisjonen på dette punktet for å komme videre i godkjennelsesprosessen. Vipps vil fortsatt fusjonere med MobilePay i Danmark og Finland, og det er ingen endring i partenes ambisjoner om å lage én felles mobil lommebok, sier Vipps-sjef Rune Garborg i en pressemelding.

Pivo var den minste parten i fusjonsplanen, med 1,2 millioner brukere. Nordiske Vipps har dermed mistet rundt 10 prosent av brukerne ved en kommende oppstart.

Vipps fremdeles størst

Med OP Bank og Pivo ute av avtalen vil det fusjonerte selskapet ha en eierbrøk på 72,2 prosent Vipps og 27,8 prosent Danske Bank, som eier Mobilepay. Vipps er eid av nær 100 norske banker.

Den nye virksomheten skal hete Vipps Mobilepay AS.

Det fusjonerte konsernet vil ha knappe 11 millioner brukere ved oppstart og over 400.000 butikker og nettbutikker som tilbydere og totalt 600 ansatte. Antallet transaksjoner i året estimeres til 900 millioner.

– Den nye virksomheten, Vipps Mobilepay, vil investere betydelig i vekst og utvikling i Finland selv om Pivo ikke lengre er en del av fusjonen. Ambisjonen er fremdeles å bli den ledende løsningen for mobile betalinger i Finland, med samme utbredelse som i Danmark og Norge. Det er også vår ambisjon å inngå flere avtale mer distribusjonspartnere i Finland og andre land, sier Claus Bunkenborg, administrerende direktør i Mobilepay i en pressemelding.

Fungerer som før

Vipps-sjefen bedyrer at norske brukere og kunder vil kunne bruke tjenesten som før selv om arbeidet med fusjonering sannsynligvis vil gå fremover snart.

– For bedrifter og sluttbrukere vil løsningene virke som før, men ved å samle alt på en felles plattform gir det oss enda større muligheter til å utvikle nye innovative løsninger sammen og fortsette med forenkling i verdensklasse. Det er fortsatt enormt mye knot som roper etter forenkling der ute, avslutter Garborg.

Lang prosess

Fusjonsplanene for et nordisk Vipps ble offentliggjort 30. juni i fjor. På det tidspunktet hadde partene ikke ventet at myndighetsgodkjenningene skulle ta så lang tid å få på plass.

Først på sensommeren i år kom EU-kommisjonens konkurransemyndighet på banen med sine bekymringer om konkurransesituasjonen i Finland.

IT-konsulent: Vipps-appen kan enkelt misbrukes

Visa har utstedt fire milliarder tokens. De tror det bare er begynnelsen

BankID-forslag kan bli løsning på digitalt utenforskap

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også