Vedum: – Det er ikke ønskelig å bruke mye energi på kryptoutvinning i Norge over tid

Finansministeren mener det er vanskelig å ta utvinning av kryptovaluta inn i varmen med dagens strømforbruk. Men ikke alt man ikke liker kan forbys, sier statsråden.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil gi betydelige midler til energieffektivisering i det kommende statsbudsjettet. Samtidig vokser interessen for å etablere strømkrevende datasentre i Norge.

Under en reise i Midt-Norge ble finansministeren spurt om hvordan han stiller seg til at det gis lovnader om strøm til datasentre som blant annet skal utvinne kryptovaluta, samtidig som man ønsker å redusere energiforbruket.

– Det dilemmaet ser jeg kjempegodt. Datalagring og datasentre trenger vi til for eksempel helsedata. Men jeg ser veldig godt motforestillingene, ikke minst mot kryptovaluta. Det er ikke et ønske å bruke mye energi på det over tid, det er ikke klassisk samfunnsbygging, sier Vedum til avisen Inherred.

Statsråden understreker samtidig at det juridisk sett ikke er så enkelt å skille ut kryptovaluta fra andre anvendelser av datasentre.

– Tidligere har man prøvd å skille ut kryptodelen fra annen datalagring. Det har vist seg å være vanskelig. Men det er ikke et mål for staten med mest mulig kryptomining i Norge. Det er vanskelig å se for seg hvordan vi skal stoppe og forby kryptofabrikker. Ikke alt man ikke liker kan forbys, sier Vedum.

Banksjef: Svindelpenger ender ofte opp i kryptovaluta

Kommune fatter prinsippvedtak mot utvinning av kryptovaluta

Finans Norge: Kryptovaluta kan føre til at den norske kronen forsvinner

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også