Kryptovault i strøm-krangel

Datasenterselskapet Kryptovault vil utnytte den billige strømmen i Nord-Norge og etablere datasenter for generering av Bitcoin. Men de møter motstand.
Inne i et datasenter hos Kryptovault. | Foto: Kryptovault
Inne i et datasenter hos Kryptovault. | Foto: Kryptovault

Norges største datasenter, Kryptovault, ser til Hadsel kommune i Nord-Norge når de skal bygge sitt nye datasenter. Selskapet ønsker å utbytte den billige strømmen i nord, skriver NRK.

Hadsel kommune brukte i fjor 195 GWh strøm, mens det nye datasenteret vil ved full produksjon bruke 75 GWh, altså 40 prosent av det kommunen bruker i dag.

– I mange tilfeller har man ikke mulighet til å sende strømmen til utlandet og det er begrensede muligheter for å bruke den lokalt. Datasenter er en måte å få brukt strømmen lokalt slik at den ikke går til spille, sier administrerende direktør Kjetil Hove Pettersen i Kryptovault til NRK.

Hove Pettersen påpeker at datasenteret ikke utvinner Bitcoin, men beskytter sikkerheten til blokkjeden, samt beskytter nettverket til Bitcoin mot hacking. Slik får selskapet betalt i Bitcoin, og genererer på den måte Bitcoin.

Men det er ikke alle som har lyst på et datasenter i Hadsel. Kryptovault møter motstand. Leder Bengt Are Pettersen i Hadsel Arbeiderparti mener kommunen blir unyttet, mens ordfører Aina Nilsen (Sp) mener regelverket for slike etableringer burde diskuteres.

– Vi er nødt til å ta en større diskusjon rundt denne typen virksomhet. Det skaper få arbeidsplasser og er absolutt et energipolitisk dilemma, sier hun til NRK.

Blokkjede ble ranet for over fem milliarder kroner

ASbank inngår forlik med kunde som hevder banken har stjålet penger

Huddlestock vil kjøpe norsk fintechselskap

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også