DNB får pris for arbeidet med maskinlæring – Teknologien vil kunne forutse hva kundene trenger, før de trenger det

Maskinlæring og kunstig intelligens i DNB har gjort alt fra å effektivisere prosesser til å oppdage hvilken livsfase kundene deres er i. Nå får de en pris av samarbeidspartneren Blue Prism.
Sjef for Robotics & AI i DNB, Linn Tronstad.
Sjef for Robotics & AI i DNB, Linn Tronstad.

Sjef for Robotics & AI i DNB, Linn Tronstad, er glad for at Blue Prism anerkjenner arbeidet DNB har gjort med Robotic Process Automation (RPA), eller maskinlæring og kunstig intelligens på norsk.

– RPA har endret mye i bankvirksomheten. I begynnelsen brukte vi det stort sett til å automatisere enkle oppgaver med store volum. For eksempel når kunder bestiller et kredittkort eller gjør endringer i boliglånet.  I dag løses mye mer ved hjelp av RPA- og maskinlæringsteknologi i kombinasjon. Det handler om å automatisere store, komplekse prosesser for å forbedre kundeopplevelsen, forklarer Tronstad til FinansWatch.

RPA teknologien har hjulpet DNB til å få systemer til å snakke med hverandre og maskinlæring brukes for å finne mønster i store mengder data, for eksempel kan det brukes for å finne- og trekke ut relevant informasjon fra bankdokumenter eller oppdage hvitvasking.

– Teknologiutviklinger går raskt fremover, og vi i Robotics & AI arbeider mye med å kombinere ulike teknologier for å løse kundeproblemer og for å forbedre arbeidsvardagen for de ansatte i banken. Automatisering gjør at våre dyktige fagfolk slipper utføre enkle, repetitive arbeidsoppgaver og isteden kan fokusere på kundekontakt og det som skaper verdi, forklarer Tronstad. 

God samarbeidspartner

DNB har syv personer som jobber med RPA i Norge og 15 i Riga i Latvia. De har jobbet tett sammen med IT-selskapet Blue Prism siden 2016. Nylig fikk DNB en pris av selskapet i kategorien Innovation Excellence for arbeidet med RPA.

– Vi er glade for å kunne tildele DNB en pris for det imponerende arbeidet deres med å kombinere intelligent automatisering med maskinlæring, klassifisering av fritekst og flere andre banebrytende teknologier som forbedrer effektivitet, hastighet, kundeservice og nye måter å jobbe på gjennom hele banken på en veldig kreativ måte, sier nordisk sjef i Blue Prism, Niklas Karlsson i en pressemelding.

DNB vant prisen i konkurranse med selskaper som Carrier, Barclays, Hapag-Lloyd og Corteva. Ifølge Blue Prism ble vinneren av prisen valgt av et uavhengig panel.

Deler av teamet som jobber med Robotics & AI i DNB.
Deler av teamet som jobber med Robotics & AI i DNB.

Viktig mer regulering fra myndighetene

Ifølge Tronstad vil RPA og maskinlæring bli en stadig viktigere del av bankvirksomheten. Ved hjelp av teknologien vil banken raskere kunne implementere nye regler og forskrifter fra myndighetene. Teknologien vil også kunne brukes til å forutse hva kundene trenger, før de trenger det.

– Ved hjelp av teknologi kan man finne ut hvilken livsfase folk er i. Om de for eksempel er klar til å kjøpe sitt første hus eller at de bør se på pensjonssparing. DNB har nylig lansert ulike startpakker som skal hjelpe kundene i disse situasjonene. Mulighetene for å forbedre kundeopplevelsen er nesten ubegrensede, påpeker Tronstad.

Informasjonen samler DNB inn fra egne data og fra offentlige tilgjengelige registre, som for eksempel Brønnøysundregistrene.

– Er det en mulig at banker kan finne ut for mye om en person?

– I DNB er vi veldig opptatt av etikken knyttet til innsamling av informasjon. DNB samler ikke inn informasjon som ikke er offentlig tilgjengelig, aggregerte eller som folk selv har godkjent at vi bruker. Men mulighetene RPA har til å samle inn data understreker bare hvor viktig det er at personopplysninger ikke flyter rundt på nettet og brukes uten samtykke. Myndighetene i Europa arbeider kontinuerlig for å forbedre regelverket rundt behandling av personopplysninger, og det er viktig at de forsetter med det, understreker Tronstad.

DNB: – Kundene blir forbanna på oss

SEB: Sikter mot å kunne rapportere på bruk av datakilder og AI

Sunndal Sparebank skal bruke pengene til å vokse 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også