Frykt for industrispionasje og bestikkelser bremset børsnotering for Harmonychain

Det norske fintechselskapet Harmonychain fikk ikke børsnotering for manglende åpenhet. Beskyttelse av egen teknologi var motivasjonen.
Arkivbilde. Harmonychains gründere på operataket. | Foto: Harmonychain
Arkivbilde. Harmonychains gründere på operataket. | Foto: Harmonychain

Da fintechselskapet Harmonychain tidligere i år ville børsnoteres fikk de avslag fra Euronext Oslo. Årsaken var at børsen ikke var tilfreds med dokumentasjonen selskapet hadde lagt frem.

Harmonychain sier nå at hemmeligholdet om egen teknologi skyldes sterk frykt for å bli motarbeidet av spesielt én kinesisk konkurrent.

Selskapets forretning er å utvikle en databrikke spesialdesignet til å utvinne kryptomynter raskere, såkalt «mining». Brikken til Harmonychain er spesielt egnet mot Litecoin og Dogecoin. Utviklingen av brikken foregår dels internt i selskapet og dels i et eksternt utviklermiljø i USA.

Men navnet på miljøet og dem som jobber der vil ikke Harmonychain ut med.

– Det er det vi ikke har ønsket å oppgi på grunn av Bitmain. Det vil vi ikke si, det er vår hemmelighet. Bakgrunnen her er at Bitmain har en verdi på mellom 40 og 50 milliarder dollar, sier Harmonychain-gründer Bjørn Zachrisson til DN.

Bitmain er en kinesisk konkurrent til Harmonychain. Dersom Harmonychains teknologi er så god at den utfordrer Bitmain er det naturlig at de vil forsøke å hindre utviklingen til Harmonychain mener Zachrisson.

– Hvis du er sjef i Bitmain og de skal gjøre en børsnotering og hente ti milliarder dollar og får en norsk konkurrent som faktisk er bra, så vil de prøve å ødelegge for oss. Hvis de får vite at et tilfeldig amerikansk navn, John Henry, har laget en chip for dette norske selskapet, så vil de ringe John Henry si at her har du 200 millioner dollar til å utvikle hva du vil, så lenge du trenerer utviklingen til Harmonychain. Kineserne vil sabotere og ødelegge for oss, sier Zachrisson.

Ifølge Zachrisson er dette en helt naturlig del av skarp konkuranse og kapitalisme. Harmonychain er nå innlemmet på Euronext Growth-listen. Kursen halt falt omtrent ti prosent etter børsnoteringen.

Den norske kryptobørsen Mirai Exhange får kritikk for «pyamidelignende» vervekampanje

Nets tiltalt av danske Økokrim

Dansk fintech-selskap blir norsk: – Useriøst, mener økonomiprofessor 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også