Den norske kryptobørsen Mirai Exhange får kritikk for «pyamidelignende» vervekampanje

MiraiEx bruker influensere til å lokke sine følgere med «gratis bitcoin» om de åpner en konto hos kryptobørsen.
Illustrasjonsbilde. Lotteritilsynet er skeptiske til vervekampanjen til MiraiEx. | Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714
Illustrasjonsbilde. Lotteritilsynet er skeptiske til vervekampanjen til MiraiEx. | Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714

Den norske kryptobørsen Mirai Exchange, også kjent som MiraiEx, bruker finans-influensere til å lokke til seg nye kunder ved hjelp av lovnader om «gratis bitcoin», skriver DN.

Ifølge avisen skal nye kunder som lar seg verve av inflenserne få opptil 200 kroner i kryptovaluta, samtidig mottar den som verver kundene 100 kroner av MiraiEx. I tillegg til dette vil influenserne også få en andel av handelsgebyret de vervede kundene betaler når det handler kryptovaluta.

Størrelsen på andelen avhenger av hvor mange man har vervet.

Professor Trond Døskeland ved Norges Handelshøyskole (NHH) sier til DN at vervekampanjen har to uheldige elementer. Det ene er at handling med kryptovaluta ikke har noe med privatøkonomi å gjøre, og ikke noe alle skal være en del av.

– For det andre er dette lagt opp som et pyramidespill. Det har heller ikke noe med personlig økonomi å gjøre, sier Døskeland.

Også Lotteritilsynet er skeptiske.

– Det har et pyramidespill-lignende system. Om det ikke nødvendigvis tikker av alle bokser for pyramidespill, er det noen likheter med tanke på verving, sier seniorrådgiver og jurist Silje Sægrov Amble i Lotteritilsynet.

MiraiEx stiller seg uforstående til denne påstanden.

– Verveprogrammet vårt er ingen konkurranse, og det eksisterer ikke et pyramidehierarki hvor en verver tjener mer hvis personen som blir vervet, verver nye kunder. Det er ingen andre enn den personen som verver og den som blir vervet, som tjener på dette. Vi krever heller ikke at den vervede kunden setter inn innskudd eller foretar kjøp for å motta den første vervebonusen, sier administrerende direktør og medgründer Thuc T. Hoang i Miraiex.

Nets tiltalt av danske Økokrim

Camilla Kamberg forlater fintech-bransjen

Politiet sporer millionbeløp gjennom bitcoin-adresser

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også