Crowdfunding fortsetter eventyrveksten – vokser dobbelt så raskt som i 2020

423 millioner kroner ble samlet inn gjennom folkefinansiering i første kvartal. Det er nesten like mye som etter første halvår i fjor.
Linn Hoel Ringvoll er styreleder i NCF og daglig leder i Kameo. | Foto: Jörgen Skjelsbæk
Linn Hoel Ringvoll er styreleder i NCF og daglig leder i Kameo. | Foto: Jörgen Skjelsbæk

Dr. Rotem Shneor ved Universitetet i Agder har samlet inn og sammenstilt økonomiske data for Norsk Crowdfunding Association (NCA). Ifølge hans funn har den norske folkefinansieringsbransjen samlet inn totalt 423 millioner kroner i første kvartal i år. Det er en vekst på 172 prosent sammenlignet med fjoråret og 47 prosent av summen som ble samlet inn i første halvår av 2020.

Det er også 10 prosent mer enn det høyeste kvartalstallet til nå, som var det foregående kvartalet, fjerde kvartal 2020.

Over halvparten, 57,1 prosent, av de totale midlene gikk til folkefinansierte eiendomslån. Ulike investeringsmodeller stod for 82 prosent av volumet i første kvartal, mens donasjoner stod for 16,4 prosent.

Nest største kategori er egenkapital med 16,4 prosent.

Folkefinansiering av personlige lån er en liten kategori i Norge, med bare 2,9 millioner kroner i volum i første kvartal. Dette er den kategorien lån svenske Lendify har vokst seg store på, og som denne uken ble kjøpt av danske Lunar.

Få kvinner involvert

Det er fortsatt svært få kvinner som er involvert i folkefinansiering. Så langt dr. Shneor har klart å spore er den kategorien med mest kvinnelige investorer «Bedriftslån og eiendomslån», hvor andelen er 17 prosent.

Også på den andre siden av bordet, de som ber om lån eller donasjoner, sitter det mest menn. Kun fire prosent av dem som ba om folkefinansierte bedrifts- og eiendomslån var kvinner i første kvarta.

Funnene i denne rapporten inkluderer tall fra norske folkefinansieringsvirksomheter. Store internasjonale aktører som Kickststarter, Indiegogo, Facebook og Paypal er ekskludert.

Dansk digitalbank kjøper lånetjeneste for milliardsum

Horde sanket 25 millioner i emisjon fra flere enn 600 investorer

Huddlestock tapte 12,4 millioner på driften 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også