EU vil at alle europeere skal ha egen BankID

EU presenterer en ny digital finansstrategi torsdag. Det inneholder en lang rekke forslag som skal gjøre det enklere å drive med finansielle tjenester på tvers av landgrenser. En dgital ID for alle EU-borgere, utvidelse av PSD2-direktivet og at en godkjent lisens for finansiell virksomhet i et land skal gjelde i alle.
Valdis Dombrovskis, EU finans-kommisær legger torsdag frem et forslag til ny digital strategi. | Foto: NTB scanpix/Bernd von Jutrczenka/Pool via AP
Valdis Dombrovskis, EU finans-kommisær legger torsdag frem et forslag til ny digital strategi. | Foto: NTB scanpix/Bernd von Jutrczenka/Pool via AP

«Hvis det var noen tvil, så er nå åpenbart at digital finansiering har mye å tilby, og at Europas borgere og virksomheter er klare til å ta det i bruk».

Slik lyder det i en lekket versjon av den digitale finansstrategi som EU-komisjonens finans-kommisær Valdis Dombrovskis skal presentere torsdag og som finanswatch.dk har fått innsyn i.

«Digital teknologi er nøkkel til å restarte og modernisere den europeiske økonomien på tvers av sektorer», står det videre i strategien. Et eksempel som blir nevnet er «å åpne for nye måter å kanalisere finansiering til EU-bedrifter, særlig små og mellomstore bedrifter».

Målet er at initiativene i strategien skal være klare til å implementeres fra og med 2024 for å gi maksimal støtte til den digitalisering som pågår i finanssektoren.

Ny digital identitet

For nordmennen er dette med en digital ID, ikke noe nytt. BankID og Buypass har vært brukt i mange år for identifikasjon i nettbank, offentlig virksomhet og andre steder. Slik er det ikke overalt. Det EU vil gjøre er å opprette en europeisk versjon som kan brukes over hele EU.

En slik ID skal gjøre det enklere å være bankkunde, både hva gjelder det å bli ny kunde og å kunne gjenbruke informasjonen om seg selv som er gitt et sted også andre steder. Sistnevnte er sentralt for dem som har søkt om å bli såkalte TPP-er (Third Party Providers) i enlighet med PSD2-direktivet.

Reviderer PSD2-direktivet

Det gjeldene PSD2-direktivet som ble innført i september i fjor skal også få seg en gjennomgang. Direktivet tvinget banker og åpne egen infrastruktur og egne data opp for at tredjeparter skulle kunne gjennomføre transaksjoner og hente data på vegne av kunder.

Komisjonen har som mål å presentere en revidering av direktivet i løpet av 2021, og at dette skal føre til kravene om dele data utvides ytterligere i 2022.

«Ytterligere skritt mot økt datadeling og åpenhed mellom og innenfor sektorer samtidig som dataintegritet og konkurranseregler blr overholdt, vil gi finanssektorn muligheter for å favne datadrevet innovasjon fullt ut», heter det i EU-komisjonens strategi.

Utvider lisensrettigheter

En tredje ting i den digitale strategien går å se over det fragmenterte indre markedet for finansielle tjenester. Målet er å sørge for at dagens passport-ordning blir enda effektivere og skal gjelde på alle områder som har et sterkt potensial for digitale finansielle tjenester.

Det vil si at et selskap som har fått en lisens iå drive med for eksempel betalingformidling i et land, automatisk skal bli godkjent for i hele EØS-området.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også