Lendo skal bruke PSD2-lisens til europeisk ekspansjon

I sommer ble Schibsted-eide Lendo det fjerde selskapet i Norge med en PSD2-lisens. At den skal brukes som et hjelpemiddel i selskapets internasjonale ekspansjon er klart, men foreløpig vil sjefen i Lendo Group, Roar Bjærum, si lite om hvordan.
Roar Bjærum i Lendo Group ser på tildelingen av PSD2-lisens som et mulighetsrom for å skape enklere kundereiser. | Foto: Lendo Group
Roar Bjærum i Lendo Group ser på tildelingen av PSD2-lisens som et mulighetsrom for å skape enklere kundereiser. | Foto: Lendo Group

– Vi liker å se på dette som et mulighetsrom. Nå skal vi begynne å diskutere med våre partnere om hvordan vi kan brukes lisensen for å gjøre kundereisen enklere, sier Roar Bjærum, administrerende direktør i Lendo Group.

– I første omgang skal vi bygge en tjeneste i Norge. Så får vi se hvordan vi tar det ut i Europa, fortsetter han.

Et nytt Adevinta

For ut i Europa skal Lendos tjeneste som lar kunder sammenligne tilbud på forbrukslån.

– For tyve år siden investerte Schibsted i Blocket. Det ble til den internasjonale satsningen Adevinta, som ble børsnotert og har en verdi på over sytti milliarder kroner (Oktober 2019 red. anm). Ti år etterpå investerte vi i Lendo og nå ser vi samme potensial hva gjelder global ekspansjon og vekst. Med økt tydelighet og fokus på produktutvikling er vi overbevist om at vi kan nå det målet, sa Dan Ouchterlony, styreleder i Lendo i oktober i fjor, i forbindelse med at selskapet samlet ansvaret for den globale satsingen i Oslo og samtidig leverte inn søknaden om PSD2-lisens.

Et nytt Adevinta. Det er ikke små forventninger du har å leve opp til?

– Det må jeg si. Det er litt derfor jeg har begynt. Lendo har gode ambisjoner og har klart seg bra historisk. I tillegg er Schibsted her en bra eier som har vist at de kan vokse selskaper, sier Bjærum.

Med ti års erfaring fra Telenor med å bygge betalingstjensteselskaper fra bunn i land som Pakistan og Myanmar, var Bjærum et opplagt valg for å lede den fortsatte satsingen ut i Europa.

Ekspansjonen begynte imidlertid med en oppbremsing. En måned etter at Bjærum hadde tiltrådt som sjef, ble Norge koronastengt. Og når Kristin Skogen Lund la frem Schibsteds resultat for første kvartal, presenterte hun et spareprogram, som for Lendos del gikk ut over satsingene i Polen og Østerrike.

– Det å ha høye ambisjoner har også betydd å gå virksomhetene nærmere etter i sømmene, og justere noen av våre satsninger. Dessverre resulterte det i at vi bestemte oss for å stenge ned i Polen, samt en mer konsentrert virksomhet i Østerrike.

Planene om videre vekst i Europa ligger likevel fast og det allerede i år.

– Vi skal inn i Spania til høsten og regner med å ha lansert produkter før årsskiftet. I første omgang innen usikret kreditt. Det er der vi har erfaring, forteller Bjærum.

I en tidlig fase

Lendos PSD2-lisens gir dem både muligheten til å hente ut kontoinformasjon for kunder som har gitt samtykke (AISP-lisens). Men de har også en PISP-lisens, som gjør at de også kan formidle betalingstransaksjoner.

På hvilken måte skal dere bruke PSD2-lisensen i Norge og internasjonalt?

– Det å hente ut informasjon om kundene på en enklere og tryggere måte er viktig. I dag er det en lang prosess fra det kunden fyller i søknaden til de har signert en avtale med banken. Vi ser på om det er mulig å forenkle den prosessen, sier Bjærum

– På den andre siden jobber vi tett sammen med bankene for å gi dem gode kunder. Vi har ikke nødvendigvis noe mål om å ta over prosessen fra bankene, fortsetter han.

Men dere må ha et mål om å ta betalingsinitieringslisensen i bruk?

– Vi har noen tanker om tanker om hvordan denne typen tjenester kan brukes. Det er ikke noe konkret ennå, sier Bjærum.

– Vi er tidlig i dette og er i ferd med å bygge opp et team. Vi rekrutterer blant annet en produktsjef nå. Vi skal gå i dialog med kunder og med banker og så oppretter vi nye produkter underveis.

Skal samarbeide om API-er

Hvilken type produkter kan bli aktuelle?

– Når vi tenker produkter, tenker vi andre typer låneprodukter. Lån til småbedrifter, bilfinansiering og andre produkter der vi kan bruke den samme modellen som vi har bygget opp, sier Bjærum.

– Det virkelig gode tjenestene kan bare utvikles i samarbeid med andre. Vi kan godt ha gode tanker, men kan ikke utvikle gode tjenester på egen hånd.

Hvordan skal dere forholde dere til API-er. Utvikle api-er selv eller ta hjelp av andre?

– Vi har allerede mange api-er gjennom den tette integrasjonen vi har med mange banker. Utover det vil det være naturlig å bruke aktører som har gjort integrasjoner selvfølgelig. Vi kommer til å velge oss en samarbeidspartner om ikke altfor lenge.

– Det har blitt så mange gode aktører på det området at det ikke er hensiktsmessig for oss å bygge og etablere en rekke api-er selv. Det viktigste er å ha en samarbeidspartner som kan fungere i de fleste land og som leverer høy sikkerhet i alle sine produkter, sier Bjærum.

Fintech-veteran

Sammenlignet med de tre andre selskapene med PSD2-lisens, Vipps, Neonomics og ZTL, er Lendo er å regne som en veteran i fintech-verden. Selskapet begynte å tilby svensker muligheten å sammenligne forbrukslån allerede i 2007.

Schibsted tok kontroll over Lendo i 2010. Den gangen omsatte var Lendos årsomsetning cirka 43 millioner kroner. Dagens Lendo er på et helt annet nivå. Til tross for at Covid-19 satte tydelige spor i resultatet var omsetningen på 458 millioner kroner i første halvår i år.

– Vi fikk inn en lavere andel søknader og ikke minst ble bankene mer restriktive med å godkjenne lånesøknader. Men vi ser en endring tilbake til tidligere volumer de siste månedene, sier Bjærum.

ZTL utfordrer i SMB-markedet: – Vi endrer verdikjeden og tar den vekk fra bankene

Nordic API så tidlig at det ville bli kamp om SMB-kundene

Danske Bank lanserer betaling fra kontoer i andre banker 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også