Danske Bank: Nordmenn planlegger å bruke en halv milliard kroner mindre på Black Friday

Nordmenn har i år planlagt å bruke langt mindre penger på Black Friday sammenlignet med i fjor, viser undersøkelse.
Det er flere årsaker til at nordmenn nå vil bruke mindre penger enn tidligere år. Først og fremst har mange nordmenn det trangt økonomisk, forteller forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank. | Foto: Vidar Ruud / NTB
Det er flere årsaker til at nordmenn nå vil bruke mindre penger enn tidligere år. Først og fremst har mange nordmenn det trangt økonomisk, forteller forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank. | Foto: Vidar Ruud / NTB

I en undersøkelse utført av YouGov for Danske Bank kommer det frem at nordmenn planlegger å bruke en halv milliard kroner mindre enn i fjor på Black Friday, skriver Børsen.

– Det kan være flere årsaker til at nordmenn nå vil bruke mindre penger enn tidligere år. Først og fremst har mange nordmenn det trangt økonomisk, og derfor mindre penger å bruke. For det andre ser vi at det er færre og færre som planlegger å handle på selve Black Friday år etter år, ifølge undersøkelsene. Av de spurte er det 37 prosent som planlegger å handle, i fjor var det 42 prosent, forklarer Danske Banks forbrukerøkonom Thea Olsen til Børsen.

Positivt

Hun mener dette er positivt, ikke minst med tanke på tidene vi lever i er det viktig å roe ned forbruket.

– Black Friday er ikke akkurat noen bidragsyter til det. Vi ser en nedadgående trend i forbruket, og det er positivt at folk maner til mer moderasjon og ønsker å bruke mindre penger. Det er viktig dersom vi skal få en gradvis nedkjøling av inflasjonen. Dempes ikke prisveksten, inflasjonen, er det større sannsynlighet for at renten fortsetter å øke.

Får mindre for pengene

Det er ikke bare moderasjon som presser frem denne utviklingen, at ting har blitt veldig mye dyrere det siste året gjør at 60 prosent av de som skal handle under Black Friday svarer at de skal bruke mindre penger enn i fjor.

– Det er viktig å tenke på at man får mindre for pengene i år sammenliknet med i fjor. Det er mange varer som har blitt betydelig dyrere, med unntak av klær, som ikke har hatt den samme oppgangen, sier Olsen.

Finanstilsynets kredittkort-forslag får kritikk

Folkefinansierer lån til privatpersoner som får nei hos bankene

Stadig flere bekymret for egen økonomi

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også