Stadig flere bekymret for egen økonomi

Fire av ti nordmenn er mer bekymret for økonomien og planlegger å spare fremover. De under 40 er mest bekymret, viser undersøkelse.
VIL SPARE: Mange ønsker å spare om dagen. De eldste av oss sparer fortsatt mest i banken, mens de yngre i større grad ser på mulighetene i aksjer og fond. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
VIL SPARE: Mange ønsker å spare om dagen. De eldste av oss sparer fortsatt mest i banken, mens de yngre i større grad ser på mulighetene i aksjer og fond. | Foto: Gorm Kallestad / NTB

Strømutgifter, økte renter og matvarepriser har den siste tiden hatt stor innvirkning på nordmenns personlige økonom.

I en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Santander Bank, svarer fire av ti at de er mer bekymret for økonomien nå enn tidligere. Og de som er under 40 år, er mest bekymret.

Ikke råd til uforutsette utgifter

Over 30 prosent av de spurte sier de ikke har råd til uforutsette utgifter, som for eksempel reparasjon av bil eller kjøp av vaskemaskin.

Nesten halvparten av de under 40 år sier de ikke har råd til uforutsette utgifter nå. Til sammenligning svarer kun 16 prosent av de over 60 år at de ikke har råd til uforutsette utgifter.

– Dette er en tøff og usikker tid for mange, spesielt for dem som ikke har råd til nødvendige reparasjoner og bytte av nødvendige husholdningsprodukter, som for eksempel en vaskemaskin. Yngre mennesker er mer sannsynlig å være i denne situasjonen da de er i en startfase av livet med stor gjeld og små barn. Denne gruppen er den som mest sannsynlig vil finne det utfordrende å sjonglere høyere kostnader, sier ansvarlig for sparing og innskudd i Santander, Priscilla Halverson, til Østlands-Posten.

Spareplaner

74 prosent av respondentene planlegger å spare penger fremover, flest i de yngre aldersgruppene.

Halvparten av de som skal spare svarer at de skal spare på sparekonto. Fire av ti ønsker å investere i aksjer eller fond. Også her er det overvekt av yngre.

Blant de over 60 år svarer 73 prosent at de vil spare på sparekonto, mens kun 22 prosent i samme aldersgruppe ville spart i aksjer eller fond. I de yngre målgruppene er andelen som ville spart i aksjer eller fond dobbel så stor.

– Ifølge vår statistikk er hele 70 prosent av våre innskuddskunder over 60 år. Nesten 90 prosent av innskuddskundene er over 50 år. Sparekontoen er helt klart noe de eldre kundegruppene foretrekker i langt større grad enn de yngre. De yngre forbrukerne er i større grad vokst opp med mulighetene som finnes i fond og aksjer, og sparer ikke så mye i ordinære sparekonto. Men i undersøkelsen svarer nesten halvparten av de under 29 år at de nå vil spare i sparekonto. Det kan være et tegn på at flere i de yngre målgruppene får øynene opp for tradisjonelle sparekontoer, sier Halverson.

For andre gang på rad kommer Norges Bank med ny rentefastsettelse – uten å vente på effekten av den forrige

8 av 10 nordmenn tar strømgrep i høst

Nordmenn topper spare-undersøkelse

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også