Boligpris-fall: Nordea ansetter 70 nye medarbeidere på kundeservice

Boligprisene falt kraftig i oktober. Nordea opplever stor pågang for økonomisk rådgivning. – Vi venter at denne trenden vil fortsette i månedene framover, sier Randi Marjamaa i Nordea.
– Som følge av høyere levekostnader er det svært mange som tar kontakt for å få råd om sin økonomi, sier Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea. | Foto: Nordea / PR
– Som følge av høyere levekostnader er det svært mange som tar kontakt for å få råd om sin økonomi, sier Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea. | Foto: Nordea / PR

Ifølge Eiendom Norges boligprisstatistikk for oktober sank boligprisene med 1,9 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,8 prosent.

– Prisfallet skyldes i hovedsak at renten er blitt satt kraftig opp gjennom året, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, i en pressemelding.

Vil fortsette

I en epost til FinansWatch uttaler Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea, at høyere renter og levekostnader nå for alvor har fått effekt på boligmarkedet, med større usikkerhet, færre folk på visninger og flere boliger som selges under prisantydning.

– Vi venter at denne trenden vil fortsette i månedene framover, sier Marjamaa.

Mange tar kontakt

De opplever likevel fremdeles stor pågang på finansieringsbevis.

– Mange av kundene som fornyer tidligere finansieringsbevis får noe lavere lån enn tidligere, på grunn av økte renter og husholdningskostnader ellers. Lavere lån vil være med på å dempe aktiviteten i boligmarkedet utover vinteren, sier Marjamaa.

Mange kunder venter langvarig høye strømpriser, og de ser at det er flere som ønsker å selge store og lite energieffektive boliger for heller å flytte inn i leiligheter.

– Som følge av høyere levekostnader er det svært mange som tar kontakt for å få råd om sin økonomi. Pågangen fra kundene er så stor at vi nå ansetter opptil 70 nye medarbeidere på kundeservice og rådgiving på våre kontorer rundt i landet.

– Utlånsforskriften er overflødig

Ifølge Lauridsen illustrerer boligutviklingen i september og oktober hvor rentesensitivt det norske boligmarkedet er.

– Vi vil anmode Norges Bank om å gå mer forsiktig frem heretter, sier Lauridsen, og legger til at den videre utviklingen i boligmarkedet i 2023 ligger nå mye i myndighetenes hender. Finansdepartementet skal avklare utlånsforskriften før nyttår, Norges Bank har årets siste rentemøte i midten av desember og en ny finansavtalelov med nyvinningen avslagsplikt trer i kraft 1. januar.

– Den nye finansavtaleloven og normalisering av renten gjør utlånsforskriften overflødig og potensielt skadelig. Derfor forventer vi at finansminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) avskaffer utlånsforskriften fra nyttår. Å opprettholde streng utlånsregulering på toppen av såpass høy rente er noe som aldri er prøvd tidligere. Det er et eksperiment med boligmarkedet og finansiell stabilitet, avslutter Lauridsen.

For andre gang på rad kommer Norges Bank med ny rentefastsettelse – uten å vente på effekten av den forrige

Bankrådgivning i vanskelige tider: Hyttedrømmen ryker tidlig

Styremedlem mener utlånsforskriften bør revurderes

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også