Styremedlem mener utlånsforskriften bør revurderes

Siviløkonom og jurist Gøril Bjerkan sier manglende dokumentasjon på at utlånsforskriften virker som tenkt gjør at den bør revurderes i sin helhet fremfor å justeres.
Arkivbilde. Gøril Bjerkan mener utlånsforskriften bør revurderes, og uansett kan bli overflødig. | Foto: Sebastian Holsen
Arkivbilde. Gøril Bjerkan mener utlånsforskriften bør revurderes, og uansett kan bli overflødig. | Foto: Sebastian Holsen

Siviløkonom og jusrist Gøril Bjerkan sitter som styremedlem i Sparebanken Narvik og Nordic Corporate Bank. I et debattinnlegg i DN, skrevet som privatperson, påpeker hun at utlånsforskriften bør revurderes fremfor å justeres.

«Heller enn å diskutere endringene burde man spørre om detaljstyring av bankenes utlånspraksis i det hele tatt er et egnet virkemiddel», skriver Bjerkan.

Ifølge henne impliserer myndighetene at de ved bruk av en forskrift som setter rammer for kredittarbeidet i bankene mener de selv er bedre enn aktørene i bransjen til å vurdere risiko.

Ingen dokumentert effekt

Bjerkan viser til at Finanstilsynet selv ikke kan dokumentere at utlånsforskriften har den ønskelige effekten på finansiell stabilitet, husholdningenes sårbarhet eller boligprisene.

Forskere ved handelshøyskolen BI har konkludert med at reguleringen ikke medfører økt finansiell stabilitet.

Bjerkan konkluderer i sitt innlegg med at den nye finansavtaleloven, som legger mer ansvar over på långiver og deres kredittvurderinger, vil gi bankene tilstrekkelig motivasjon til godt kredittarbeid som vil medføre effekter som gjør utlånsforskriften overflødig.

Norges Bank: Bankene venter strammere kredittpraksis fremover

– Om noe, bør utlånsforskriften skrinlegges

Ekeli i Bank2: – Mener det er forsvarlig å opprettholde dagens avvikskvoter

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også