NHH-professor støtter strengere lånekrav

Gjeldsgraden stiger i norske husholdninger, viser tall fra Finanstilsynets boliglånsundersøkelse, som legges frem i morgen. – Fornuftig å stramme inn, sier professor Ola H. Grytten ved NHH.
POSITIV TIL INNSTRAMMING: Ola H. Grytten, professor ved Norges Handelshøyskole, stiller seg positiv til Finanstilsynets forslag om å redusere maksgrensen for gjeldsgrad.
POSITIV TIL INNSTRAMMING: Ola H. Grytten, professor ved Norges Handelshøyskole, stiller seg positiv til Finanstilsynets forslag om å redusere maksgrensen for gjeldsgrad.

Ifølge tall fra årets boliglånsundersøkelse har én av fire som har tatt opp nye boliglån gjeld større enn fire og en halv ganger årsinntekt, skriver E24. Til tross for utførte og forventede renteøkninger tyder tallene på at utviklingen fortsetter.

Finanstilsynet foreslo i oktober flere innstramninger i utlånsforskriften, blant annet maksgrensen for gjeldsgrad.

Ola H. Grytten, professor ved Norges Handelshøyskole, er ikke overrasket over utviklingen og peker på at gjeldsveksten de senere årene er et naturlig resultat av at man kjørt på med etterspørselsstimulans, med blant annet svært lave renter, for å motvirke et økonomisk tilbakeslag under pandemien.

Selv om han tror folk har endret sine sparevaner og bankene har blitt mer forsiktige i sin utlånspraksis, tenker han at innstramninger i utlånsforskriften vil være fornuftig for å forhindre at mange tar opp for mye i lån.

– Jeg støtter Finanstilsynets forslag om å redusere maksgrensen for gjeldsgrad til 4,5 ganger inntekt. Man kunne også vurdert å øke egenkapitalkravet, sier Grytten til E24.

Nordea stiller seg svært kritisk til Finanstilsynet etter boligprisfall

Finans Norge kritiske til innstramminger i utlånsforskriften

Vil endre maksgrense for utlån

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også