Bankenes utlån falt i august

Nedgang i forbrukslån og kredittkortgjeld.
Norske bankkunder har 1607 milliarder kroner i innskudd i norske banker. | Foto: Statistisk sentralbyrå
Norske bankkunder har 1607 milliarder kroner i innskudd i norske banker. | Foto: Statistisk sentralbyrå

Tall fra statistisk sentralbyrå viser at norske husholdninger i august totalt hadde fem milliarder mindre i lån hos norske banker enn i juli.

I august var summen av innskudd fra husholdninger i norske banker 1607 milliarder kroner. Totale utlån var på 1640 milliarder.

Når det gjelder norsk industri økte totalt utlånt kapital med 1,6 milliarder fra juli til august.

Bankene økte netto renteinntekter med 5,5 milliarder kroner i perioden, mens netto samlet resultat i august var på 31,3 milliarder, mot 29 milliarder foregående måned.

I sum er det Oslo-folk som har mest penger i banken, fulgt av Viken og Vestland. Oslo-borgere har til sammen 809 milliarder i banken, mens Viken-innbyggerne har 640 milliarder stående på bok. I Vestland er det totale innskuddet på 331,5 milliarder.

Nedgang i forbrukslån

Fordelt på næring er det eiendomsbransjen som låner mest penger i norske banker. Kategorien Omsetning og drift av fast eiendom topper bankenes utlån med en total sum på 749 milliarder kroner. Deretter kommer utvikling av byggeprosjekter (158 milliarder), faglig og finansiell tjenesteyting (111 milliarder), Varehandel (90 milliarder) og industri (89 milliarder).

Blant norske privatkunder er desidert flest penger utlånt til nedbetalingslån med pant i bolig (1201 milliarder kroner). Bankene har også gitt tilsagn om rammelån med pant i bolig til en samlet verdi av 175 milliarder kroner.

Totalt har norske husholdningskunder 24,4 milliarder i kredittkortgjeld. Dette er 73 millioner kroner mindre enn i juli. Når det gjelder nedbetalingslån uten pant, usikrede lån, viser også disse en nedgang, ned fra 39 milliarder kroner i juli til 38,5 milliarder kroner i august.

Bedre pensjonssparing for selvstendig næringsdrivende

Alle banker utenom DNB har solgt seg ut av lånene til oljeselskapet Borr

Finansforbundet: Banker i distriktene får mest juling

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå