FinansWatch

Ønsker at utlånsforskriften fjernes

Utlånsforskriften gjør at bankene må si nei til mange unge som helt fint hadde klart å betjene et boliglån, mener Ingjerd Blekeli Spiten i DNB.

MÅ GI AVSLAG: Dagens forskrift fører til at vi må si nei til mange, selv om det bank- og kredittfaglig ikke er noe i veien for å gi et finansieringsbevis, sier Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarked i DNB. | Foto: DNB

Utlånsforskriften setter rammer for bankenes utlånspraksis, og har blitt utpekt som en av de viktigste grunnene til at det er så vanskelig å komme inn på boligmarkedet for førstegangskjøpere i norske storbyer.

Skal vurderes

I dag leverer Finanstilsynet et råd om å vurdere behov for endringer i forskriften til Finansdepartementet.

– Vi ønsker at dagens utlånsforskrift endres eller aller helst fjernes, sier Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarked i DNB, til Fædrelandsvennen.

Utlånsforskriften kan allerede fra nyttår bli endret.

– Bankene er fullt i stand til å gjøre egne kredittvurderinger. Dagens forskrift fører til at vi må si nei til mange, selv om det bank- og kredittfaglig ikke er noe i veien for å gi et finansieringsbevis, sier hun videre.

Skaper et klasseskille

I mars lanserte DNB en rådgivningspilot for unge og førstegangskjøpere mellom 18 og 28 år, hvor de besvarer spørsmål om alt fra boligkjøp til bekymring for økte renter. Ifølge Liv Sørum, avdelingsleder for UNG-rådgiverne i DNB, er det kravet til egenkapital som i størst grad hindrer førstegangskjøperne fra å realisere boligdrømmen.

– Dette, i kombinasjon med kravet til gjeldsgrad, gjør det ekstremt vanskelig for unge å komme inn på boligmarkedet i de store byene uten medlåntagere eller foreldrebanken. Dette skaper et klasseskille, sier hun.

Instabank saksøker Lunar etter feilet oppkjøp

Finans Norge: Mindre behov for utlånsforskrift fremover

Kredinor og Modhi-fusjon klar

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch