Kostnadskalkylen som brukes i kredittvurderinger oppdateres

Sifo’s referansbudsjett og kalkulator er oppdatert med nye kostnadsmodeller for norske forbrukere. Det er første gang siden 90-tallet dette gjøres to ganger på ett år.
Illustrasjonsbilde. Levekostnadene i Sifos referansebudsjett er oppdatert for andre gang på ett år. | Foto: Heiko Junge / NTB
Illustrasjonsbilde. Levekostnadene i Sifos referansebudsjett er oppdatert for andre gang på ett år. | Foto: Heiko Junge / NTB

Forbruksforskningsinstituttet Sifo lager et kostnadsbudsjett for gjennomsnittlige husholdninger av alle størrelser. Deres referansebudsjetter legges ofte til grunn i kredittvurderinger og andre levekostnadsberegninger.

Det nye budsjettet er økt med 1100 kroner for en familie med to barn, hvorav ett går i barnehage.

Sifo har nå oppdatert sitt referansebudsjett og sine kalkulatorer med tall fra august. Sist oppdatering var i februar. Det er ifølge Sifo selv første gang siden 1990-årene at referansen oppdateres mer enn en gang i året. Sifo-referansen ble tatt i bruk i 1987.

– For en eksempelfamilie med to voksne og to barn, hvor ett av barna går i barnehage, innebærer denne justeringen en økning i månedlige kostnader på i overkant av 1 100 kroner, sier SIFO-forsker og prosjektleder Marthe Hårvik Austgulen i en pressemelding.

Det nye referansebudsjettet er oppdatert i hovedsak basert på konsumprisindeksen, men det er også gjort endringer i særskilte forbruksområder.

Uvisst om Borgen har ansvarsforsikring

Legger merke til at innskuddsrentene ikke har økt i samme takt

Regionale og lokale banker presterer best på bærekraft

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også