FinansWatch

Kostnadskalkylen som brukes i kredittvurderinger oppdateres

Sifo’s referansbudsjett og kalkulator er oppdatert med nye kostnadsmodeller for norske forbrukere. Det er første gang siden 90-tallet dette gjøres to ganger på ett år.

Illustrasjonsbilde. Levekostnadene i Sifos referansebudsjett er oppdatert for andre gang på ett år. | Foto: Heiko Junge / NTB

Forbruksforskningsinstituttet Sifo lager et kostnadsbudsjett for gjennomsnittlige husholdninger av alle størrelser. Deres referansebudsjetter legges ofte til grunn i kredittvurderinger og andre levekostnadsberegninger.

Det nye budsjettet er økt med 1100 kroner for en familie med to barn, hvorav ett går i barnehage.

Sifo har nå oppdatert sitt referansebudsjett og sine kalkulatorer med tall fra august. Sist oppdatering var i februar. Det er ifølge Sifo selv første gang siden 1990-årene at referansen oppdateres mer enn en gang i året. Sifo-referansen ble tatt i bruk i 1987.

– For en eksempelfamilie med to voksne og to barn, hvor ett av barna går i barnehage, innebærer denne justeringen en økning i månedlige kostnader på i overkant av 1 100 kroner, sier SIFO-forsker og prosjektleder Marthe Hårvik Austgulen i en pressemelding.

Det nye referansebudsjettet er oppdatert i hovedsak basert på konsumprisindeksen, men det er også gjort endringer i særskilte forbruksområder.

Uvisst om Borgen har ansvarsforsikring

Legger merke til at innskuddsrentene ikke har økt i samme takt

Regionale og lokale banker presterer best på bærekraft

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch