FinansWatch

Obos: 40 prosent av solgte leiligheter er Deleie

Boligkjøpsmodellen som skal hjelpe førstegangskjøpere inn i boligmarkedet med mindre egenkapital har blitt mer populær gjennom året. Nå ønsker Obos en lovendring for å kunne hjelpe flere inn i boligmarkedet.

Ingjerd Sælid Gilhus i Obos. | Foto: Jan Kuhr

Obos skriver i en pressemelding at de har passert 1000 solgte leiligheter med boligkjøpsmodellene Deleie og Bostart (se faktaboks).

Det utgjør omtrent en av tre leiligheter siden starten på tilbudet i februar. De siste månedene har omtrent 40 prosent av leilighetene blitt solgt med en slik modell. Målet er å tilby 8500 leiligheter med disse boligkjøpsmodellene de neste fem årene.

– Den store etterspørselen har kommet raskere enn ventet. Det bekrefter det vi allerede visste: Mange har ikke mulighet til å kjøpe seg sitt eget hjem i dagens tøffe boligmarked. De trenger alternative veier inn. Mange av kjøperne er førstegangskjøpere i Oslo-området som sliter med å spare opp nok egenkapital – til tross for at de har fast jobb og vanlig inntekt. Vi ser også at ordningen passer andre grupper som nyskilte og barnefamilier som trenger ekstra plass. Og det er ikke bare i Oslo-området vi opplever stor etterspørsel etter disse modellene, vi ser den samme tendensen i andre områder av landet med stort prispress, sier Ingjerd Sælid Gilhus, leder for boligkjøpsmodeller i Obos i pressemeldingen.

Lovendring

Nå mener Obos at Borettslagsloven må endres for å hjelpe flere inn i boligmarkedet, spesielt med den samfunnsøkonomiske tiden vi er inne i nå.

– Vi mener at loven må endres. Det er et paradoks at når vi endelig har fått på plass en sosialt bærekraftig modell i boligmarkedet, som politikerne lenge har etterspurt, er det loven som skal sette en stopper for mange manges boligdrøm, sier Gilhus.

Obos har tidligere sagt at det har vært vanskelig for mange av boligkjøperne å få finansieringsbevis hos norske banker med Deleie-modellen. Derfor blir de fleste av Deleie-leilighetene finansiert av Obos Banken.

– Først og fremst er det viktig å få frem at banken er en del av konsernet, og at Deleie er en annen del enn banken. Når det er sagt, så er vi veldig glade for at vi har Obos Banken. Vi vet at andre banker har vært restriktive til å låne ut til Deleie-kunder, så Obos Banken har den klart største andelen av utlån til Deleie-kunder, sa Gilhus til FinansWatch i april.

Horde-gründer vil gjøre boliglån til kryptovaluta

Olga-saken: Den norske nøkkelpersonen fortsetter å svindle folk mens han venter på rettskraftig dom

Forbrukerrådet mener banker står ansvarlig når noen svindles av folk som står dem nært

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch