Romsdals Sparebank vil kvitte seg med Eirawater

Banken frykter at flere millioner kroner fra bedriften Eirawater kommer fra den kriminelle underverdenen i Midt-Østen. Men de får ikke lov til å fjerne kunden nå, skriver NRK.
I 15 år har den lokale bedriften Eirawater solgt eksklusivt vann på flaske. Nå har de havnet i retten. | Foto: Eirawater
I 15 år har den lokale bedriften Eirawater solgt eksklusivt vann på flaske. Nå har de havnet i retten. | Foto: Eirawater

I 15 år har den lokale bedriften Eirawater solgt eksklusivt vann på flaske. Nå har de havnet i retten, for eierne klarer ikke å overtale banken om hvor utenlandske overføringer på 23 millioner kroner har kommet fra.

Romsdal Sparebank frykter at pengene kommer fra hvitvasking og finansiering av terrorvirksomhet i utlandet. Eirawater mener dette bare er tull. Nå kjemper de for å beholde banken sin.

Frostating lagmannsrett slår nå fast at det får de inntil videre, til partene skal møtes for alvor i retten.

Krever inngående kunnskap

Varsellampene lyste rødt hos banken allerede i 2016. Da ble det lokale selskapet kjøpt opp av «høyrisikoeiere» fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Banken hevder at eierne har overført millionbeløp, uten å dokumentere hvor pengene kommer fra.

Sentral i striden står hovedaksjonæren: den tidligere jagerflypiloten Mohammed Abdulrahman Abdullah Al Othman. Han skal ifølge banken ha bygd seg opp en formue på 2,2 milliarder fra ingenting.

Den nye Hvitvaskingsloven krever at bankene har inngående kunnskap om eiere og pengeoverføringer.

Skuffet

Trass i flere forsøk, har ikke banken vært fornøyd med forklaringene. Men nå slår retten fast at de ikke kan kvitte seg med kunden.

– Jeg er skuffet. Banken er uenig i resultatet. Vi har gjort mer enn det som er vanlig å gjøre i lignende saker. Vi har brukt over 1,5 år på å prøve å finne ut opphavet til pengene uten et tilfredsstillende resultat, sier administrerende banksjef Odd Kjetil Sørgaard.

Advokaten til Eirawater skriver i en epost til NRK at de er fornøyd med den rettslige avgjørelsen, og at den er helt i tråd med det selskapet har bedt om.

Det er ikke satt av dato til rettsaken enda.

Askim-sak skal opp for lagmannsretten

Jæren Sparebank: Suksess med ny filial

Visma investerer i Aprila Bank

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå