Fleksibilitetskvoten: Avvek kravet til gjeldsgrad hyppigst

Sammenlignet med samme kvartal året før var volumet av nye, innvilgede lån med pant i bolig i Oslo om lag uendret, mens volumet av nye, innvilgede lån med pant i bolig utenom Oslo var 5,6 prosent høyere.
Utlånsforskriften gir rom for at banker kan innvilge lån som går utover ett eller flere av kravene i forskriften. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Utlånsforskriften gir rom for at banker kan innvilge lån som går utover ett eller flere av kravene i forskriften. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Utlånsforskriften gir rom for at banker kan innvilge lån som går utover ett eller flere av kravene i forskriften: Hvert kvartal kan den enkelte bank avvike fra forskriften for inntil ti prosent av verdien av nye, innvilgede boliglån. Dette gjelder ikke lån med pant i bolig i Oslo, der fleksibilitetskvoten er inntil åtte prosent eller inntil ti millioner kroner.

Som i de tidligere kvartalene, er det kravet til gjeldsgrad som det i størst grad ble avveket fra, både i og utenom Oslo. Deretter følger avvik fra kravet til belåningsgrad (utenom Oslo) og betjeningsevne (i Oslo), ifølge Finanstilsynets undersøkelse av finansforetaks bruk av fleksibilitetskvotene i utlånsforskriften for første kvartal 2022.

Undersøkelsen er basert på rapporter fra 29 norske banker og filialer av utenlandske banker.

Rapportene dekker innvilget utlånsvolum med pant i bolig og lån som går utover ett eller flere krav fastsatt i utlånsforskriften (bruk av fleksibilitetskvoten).

Volumet av nye innvilgede lån med pant i bolig i og utenom Oslo sank med henholdsvis 4,4 og 5,6 prosent fra fjerde kvartal 2021 til første kvartal 2022.

Ifølge rapporten var volumet av nye, innvilgede lån med pant i bolig i Oslo om lag uendret, mens volumet av nye, innvilgede lån med pant i bolig utenom Oslo var 5,6 prosent høyere, sammenlignet med samme kvartal året før.

Økte kvoter under pandemien

– På grunn av koronapandemien ble fleksibilitetskvotene midlertidig økt til 20 prosent i hele landet i andre og tredje kvartal 2020. Med unntak av andre og tredje kvartal 2020, har andelen nye, innvilgede utlån med pant i bolig som avviker fra ett eller flere av forskriftskravene, ligget mellom fem og syv prosent i hele landet, heter det i rapporten.

Andelen avvikende utlån avtok markant i fjerde kvartal 2020, i tråd med at fleksibilitetskvotene ble redusert til nivåene fra før pandemien. I første kvartal 2022 utgjorde andelen avvikende utlån 6,6 prosent utenom Oslo, og 5,5 prosent i Oslo, en endring på henholdsvis 0,4 og -0,2 prosentpoeng fra første kvartal året før.

Krav til gjeldsgrad

Finanstilsynet innhenter hvert kvartal tall fra et utvalg norske og utenlandske finansforetak om totalt innvilget utlånsvolum i kvartalet, samt innvilget utlånsvolum som avviker fra de enkelte kravene i forskriften.

Finansforetak som yter henholdsvis lån med pant i bolig og forbrukslån, skal hvert kvartal rapportere til styret eller ledelsen for utenlandske finansforetak om bruken av fleksibilitetskvoten.

Økning i forbrukslån som avviker fra kravene i utlånsforskriften

– Skroting av boliglånsforskriften alene løser ikke dagens situasjon

DNB bruker ikke bærekrafts-dataene de innhenter i kredittvurderinger i personmarkedet




Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også