Finansdepartementet: Bankenes lønnsomhet tilbake på samme nivå som før pandemien

Årets finansmarkedsmelding slår fast at bankenes lønn­somhet bedret seg betydelig i fjor, og nå er tilbake på om lag samme nivå som før pandemien.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– God tilgang på finansiering er viktig for verdiskaping i hele landet. Sterke og solide sparebanker er spesielt viktig for kapitaltilgangen i distriktene og for mindre og nyere bedrifter, uttaler finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) etter å ha lagt fram den årlige finansmarkedsmeldingen fredag.

Trekker frem lokale sparebanker

I meldingen heter det er kredittverdige kunder og lønnsomme prosjekter over hele landet samlet sett har god tilgang til lån og annen finansiering.

Finansdepartementet viser også til at de norske bank- og verdipapir­markedene fungerer godt, og at offentlige tilbud er tilgjengelige for dem som ikke får dekket sitt finansieringsbehov i markedet.

«Mens større bedrifter kan hente kapital i verdi­papirmarkedene og fra norske og utenlandske banker, kan nye og mindre bedrifter i større grad være avhengig av lokale sparebanker», heter det i meldingen.

Finansmarkedsmeldingen skal gi oversikt over utviklingen i finansmarkedene og finansmarkedspolitikken.

– I årets finansmarkedsmelding redegjør vi for tilstanden i finanssektoren og løfter frem aktuelle spørsmål og prioriteringer. Regjeringen vil legge til rette for videreutvikling av en motstandsdyktig og effektiv finanssektor som tjener resten av økonomien på best mulig måte, sier Vedum i en pressemelding.

Etter gjenåpningen har det vært sterk oppgang i norsk økonomi, og økonomien er på vei inn i en høykonjunktur. Bankenes lønn­somhet bedret seg betydelig i 2021 og var tilbake på om lag samme nivå som før pandemien, heter det i meldingen.

Fortsatt er det høy gjeld i husholdningene og høye eiendomspriser som utgjør de viktigste sårbarhetene i det norske finanssystemet, samtidig som krigen i Ukraina innebærer stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen fremover.

– Det går godt i norsk økonomi og i finanssektoren. En velfungerende finanssektor gir trygghet for folk og bedrifter, særlig i utfordrende tider. Norske banker har blitt mer solide i årene etter finanskrisen. Regjeringen legger stor vekt på å videreføre denne utviklingen. Samtidig er det viktig med likest mulig regulering av norske og utenlandske banker i Norge, og av små og store banker, sier finansministeren videre.

– Innovasjon må ikke gå på bekostning av sikkerheten

Departementet viser i meldingen blant annet til at den norske finansielle infrastrukturen er robust, og at finanssektoren er underlagt et omfat­tende regelverk for håndtering av digital sårbar­het. Meldingen omhandler også bankbyttetjenester, kryptovaluta og finansiell teknologi:

– Vi legger til rette for videre digitalisering og innovasjon i finanssektoren, men dette må ikke gå på bekostning av sikkerheten, forbrukervernet og den finansielle stabiliteten. Finanssektoren er i dag godt rustet til å håndtere digitale sårbarheter og risikoer, sier finansministeren.

SMN får ikke avvikle boliglån til kunde som bruker banken til mistenkelig aktivitet

Finans Norge ber om større trykk på bekjempelse av hvitvasking

«Fjerner all tvil»: – Bankene har plikt til å tilby kontanttjenester


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også