Sparebanken Vest ber bedriftene «komme seg ut av komfortsonen»

– Det er Norges arbeidere som er landets viktigste formue, og de er overlegent viktigere enn oljeformuen, sier Ragnhild Janbu Fresvik, konserndirektør for bedriftsmarked i Sparebanken Vest.
Ragnhild Janbu Fresvik, konserndirektør for bedriftsmarked i Sparebanken Vest. | Foto: Sparebanken Vest
Ragnhild Janbu Fresvik, konserndirektør for bedriftsmarked i Sparebanken Vest. | Foto: Sparebanken Vest

Færre enn 1 av 20 norske bedrifter har planer om å eksportere de neste tre årene, viser en rapport som er laget på oppdrag for Sparebanken Vest og Kongsberggruppen.

– Rapporten er krystallklar på hvordan norske bedrifter kan skyte fart i egen eksport. De må øke ambisjonsnivået, alliere seg med andre, og sørge for en trinnvis og målrettet satsing. Vi må lære av våre naboland og tørre å prioritere, sier Sveinung Fjose, prosjektleder i Menon Economics, som har utarbeidet rapporten.

Den tar til orde for at politikken må endres «slik at større midler blir lagt i internasjonale næringer, fremfor å bli låst inne i bolig, eiendom og hytter her hjemme».

– Å delta i internasjonal konkurranse vil også kunne bidra til at selskapenes medarbeidere øker kunnskapsnivået sitt. Det er Norges arbeidere som er landets viktigste formue, og de er overlegent viktigere enn oljeformuen, sier Ragnhild Janbu Fresvik, konserndirektør for bedriftsmarked i Sparebanken Vest, i en pressemelding.

– Det er Norges arbeidere som er landets viktigste formue, og de er overlegent viktigere enn oljeformuen, sier hun.

– Paradoks

– Det er et paradoks at så mange norske bedrifter velger å ikke eksportere sine varer til utlandet, selv om de er i en god posisjon til å gjøre det. Vi ligger langt bak våre naboland, sier Fjose i Menon Economics.

Menon intervjuet 88 bedrifter og 30 representanter for eksportfremmeorganisasjoner i andre land.

Få har ambisjoner om eksport

Færre enn én av 20 har eksportambisjoner de neste tre årene, viser rapporten.

På spørsmål om hvorfor bedriftene ikke satser på eksport, svarer flertallet at hjemmemarkedet er stort og lønnsomt nok. Dette forklares med at investeringene i skjermet sektor nå er nær 20 ganger så høy som investeringene i konkurranseutsatt næringsliv. Det er gjør det lønnsomt og trygt for norsk næringsliv å serve offentlig sektor, samt å bidra til bygging av hytter og boliger.

– Dette er en av hovedforklaringene på hvorfor Norge de siste 20 årene har gjort det betydelig svakere enn Sverige og Danmark innen eksport, og at vi i 2020 var det landet i Vest-Europa som hadde lavest eksport som andel av verdiskaping, sier Sveinung Fjose, som betoner at det er viktig å få løftet eksporten:

– Dersom vi ikke klarer å løfte eksporten opp mot samme nivå som Sverige og Danmark, står norske bedrifter i fare for å bli utkonkurrert hjemme av mer kunnskapstørste utenlandske bedrifter. Vi kan ende opp med å sage av grenen vi sitter på.

Danske Bank politianmeldt av det danske Datatilsynet

Finans Norge: Det haster å koble seg på modernisert folkeregister

Åfjord Sparebank om fusjonsplaner: – Vært et tema hos oss over en lengre periode

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også