Nordea Norge med fondsrekord i 2021

Kundene sparte 3,4 milliarder kroner mer i fond i fjerde kvartal, men langt mer gjennom hele året.
Snorre Storset, adm. dir. i Nordea Norge.
Snorre Storset, adm. dir. i Nordea Norge.

Nordea Norge hadde sitt beste år noensinne for sparing i fond i 2021. Nettotegningen ble på 20,8 milliarder kroner for hele året, og 3,4 milliarder i fjerde kvartal.

– Vi ser et stort skifte. Folk etterspør bærekraftige fond, og interessen for fondsparing har gått opp under pandemien. Vi øker markedsandelen i Norge, og leverer et meget solid år for de som sparer i fond, sier Storset.

Kapital under forvaltning for den norske virksomheten var ved utgangen av kvartalet 217,8 milliarder kroner, opp fra 208,2 milliarder.

Renteinntekter

Ifølge konsernrapporten til Nordea fikk den norske virksomheten en netto renteinntekt i personmarkedet på 110 millioner euro i fjerde kvartal. Det er fire prosent lavere enn samme periode i 2020.

For hele 2021 ble netto renteinntekter i personmarkedet 480 millioner euro, en oppgang på 6 prosent.

I bedriftsmarkedet økte renteinntektene med 14 prosent i norske kroner. Netto renteinntekter i fjerde kvartal endte på 116 millioner euro, som er 22 prosent høyere enn samme periode året før.

På årsbasis ble netto renteinntekt 431 millioner euro, en økning på 33 prosent.

Utlån

Samlede utlån til norske kunder endte på 752 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet og året.

I bedriftsmarkedet var økningen 10 prosent i 2021, opp til 238 milliarder kroner. For kvartalet var den annualiserte veksten 8,8 prosent tilsvarende 6 milliarder.

– Veksten er bred, både blant ulike typer næringer og også i forhold til geografi. Men vi ser at særlig de som driver innen sjømat, næringseiendom, boligutvikling og forbruksvarer utmerker seg nå med stor aktivitet, sier Storset.

Nordea rekrutterte 16.000 nye bedriftskunder i fjerde kvartal og tilbakeførte tidligere regnskapsførte tapsavsetninger med 6 milliarder kroner.

Utlånsveksten i personmarkedet økte med 4,6 prosent i fjerde kvartal og 4,2 prosent gjennom året.

– Prisutviklingen i boligmarkedet har avtatt, og er nå på et mer bærekraftig nivå, påvirket av en rente på vei opp. Samtidig ser vi at det er høy aktivitet, med stort antall omsetninger av boliger og mange kunder som ønsker finansieringsbevis, sier Storset.

Nordea fikk 13.000 nye personkunder i fjerde kvartal 2021.

Det fremkommer av konsernresultatet til Nordea at den norske virksomhetens totalinntekt falt med 5 prosent på årsbasis. I rapporten trekkes det også frem at utlånsmarginene i Norge falt i kvartalet på grunn av et høyere Nibor-nivå. Netto renteinntekter i Norge falt med 10 prosent, ifølge konsernrapporten.


Aurskog sparebank: – Beste kronemessige årsresultat noensinne

Teknisk feil gjorde at Bank Norwegian sendte 300.000 fakturaer med feil

Ikano Bank har troen på at 2022 kan bli et godt år for leasing

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå