Advokat mener tidligere Swedbanksjef ble gjort til syndebukk

Den tidligere administrerende direktøren til Swedbank, Birgitte Bonnesen, ble tirsdag tiltalt for grovt bedrageri og markedsmanipulasjon, nå mener advokaten at alt er politisk spill.
Den tidligere administrerende direktøren i Swedbank, Birgitte Bonnesen, ble tirsdag tiltalt for grovt bedrageri og markedsmanipulasjon. | Foto: Janerik Henriksson/TT/NTB Scanpix
Den tidligere administrerende direktøren i Swedbank, Birgitte Bonnesen, ble tirsdag tiltalt for grovt bedrageri og markedsmanipulasjon. | Foto: Janerik Henriksson/TT/NTB Scanpix

Tirsdag ble det klart at Birgitte Bonnesen ble tiltalt for hennes rolle i hvitvaskingssaken hos Swedbank i bankens estiske filial i 2018 og 2019. På tidspunktet var hun administrerende direktør i Swedbank.

Bonnesen ble tiltalt av det svenske Ekobrottsmyndigheten for grovt bedrageri og markedsmanipulasjon i saken som kostet henne jobben som administrerende direktør i 2019, etter å ha hatt stillingen siden 2016.

Den svenske avisen Dagens Industri har fått tak i et brev fra Bonnesen sin advokat, Per E. Samuelsson, som mener Bonnesen ble brukt som en syndebukk for at Swedbank skulle komme seg ut av mediestormen rundt banken i 2019, og dermed ble sparket av styret.

«For å vaske rent bankens merkevare ga den nye ledelsen Birgitte Bonnesen skylden», skriver Dagens Industri at Samuelsson skriver. Han fremhever videre at sparkingen var et politisk trekk som skulle gjøre det mulig for banken å komme seg videre fra hvitvaskingssaken mot dem.

«For å lykkes med det, trengte Swedbanks nye ledelse en syndebukk», skriver Samuelsson.

Bonnesen fikk sparken etter at svenske SVT kunne fortelle om en potensiell hvitvaskingssak hos den baltiske filialen til Swedbank. Banken endte opp med en bot på fire milliarder svenske kroner fra det svenske finanstilsynet i 2020 for manglende hvitvaskingskontroll.

«Ifølge anklageskriftet har den daværende administrerende direktør gjentatte ganger i 2018 og 2019 spredt villedende opplysninger om at banken ikke hadde problemer med AML-prosessene i bankens drift i Estland», står det i en pressemelding fra det svenske politiet da tiltalen mot Bonnesen kom.

Men advokaten til Bonnesen er ikke i tvil.

«Det er ingen tvil om at Birgitte Bonnesen ble gjort til syndebukk i mediespillet som banken nye ledelse drev. Å bli utpekt som syndebukk i et politisk spill betyr ikke at man har gjort noe galt eller kriminelt», skriver Samuelsson i brevet, ifølge Dagens Industri.

Tidligere administrerende direktør i Swedbank tiltalt

Sparebanken Narvik: Ikke størrelse alene som avgjør bankens relevans

Sandnes Sparebank tror konkurransen om SMB-kundene vil øke 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også