Swedbank dropper søksmål mot tidligere direktører etter hvitvaskingsskandale

Styret i Swedbank har bestemt seg for ikke å gå til erstatningssak mot tidligere administrerende direktører og styremedlemmer. 
Birgitte Bonnesen tidligere toppsjef i Swedbank. | Foto: JANERIK HENRIKSSON/AFP/TT News Agency/Ritzau Scanpix
Birgitte Bonnesen tidligere toppsjef i Swedbank. | Foto: JANERIK HENRIKSSON/AFP/TT News Agency/Ritzau Scanpix

Styret besluttet imidlertid å kansellere sluttavtalen med Birgitte Bonnesen, opplyses i en melding torsdag morgen. 

I mars 2019 fikk Bonnesen sparken som toppsjef i den svenske banken. Hun hadde da en avtale som sikret henne over 25 millioner kroner i fallskjerm.  

Bakgrunnen for sparkingen var at banken på det tidspunktet ble etterforsket av de svenske Ekobrottsmyndigheten for mulige brudd på innsidelovgivningen og mistanke om hvitvasking av store summer via bankens filial i Estland. En rapport viste at det var store mangler i bankens overvåkning og varsling av mistenkt hvitvasking. Etterforskningssjefen Thomas Langrot i Ekobrottsmyndigheten uttalte i forkant av sparkingen at banken hadde vanskeliggjort etterforskningen.

Banken har fått utført flere uavhengige juridiske vurderinger av saken, og konklusjonen fra disse, og analysene av de juridiske omstendighetene og andre hensyn, er at Swedbank bør avstå fra å fremsette erstatningskrav. Sannsynligheten for å vinne frem anses å være ekstremt lav. 

– Når det gjelder Birgitte Bonnesens ansvar i løpet av de første tre månedene av 2019, er det veldig vanskelig å bevise en sammenheng mellom hendelseskjeden og de påfølgende skader. Jeg konkluderer også med at det ikke er grunnlag for å kreve erstatning fra tidligere styreledere. Det samme gjelder tidligere styremedlemmer og tidligere administrerende direktør Michael Wolf. Derfor har min overordnede anbefaling til Swedbanks styre ikke vært å iverksette noen ansvarsprosess, sier professor i selskapsrett Carl Svernlöv i meldingen.  

Advokat Biörn Riese, som på bankens forespørsel har gjennomgått de ulike undersøkelsene, er enig i konklusjonen. Styret har også besluttet å ikke anbefale generalforsamlingen å godkjenne forslaget fra den svenske aksjonærforeningen om å gå til søksmål. 

– Å ikke saksøke er den beste avgjørelsen for banken og for bankens eiere. En søksmål vil kreve mye tid og ressurser over mange år. Ledelsen og de ansatte trenger å bruke all sin tid på fremtiden, sier Swedbanks styreleder Göran Persson i meldingen

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også