DNB klager på Konkurransetilsynets vedtak om å stoppe oppkjøpet av Sbanken: – Vi opplevde at tilsynet låste seg veldig tidlig

DNB er helt uenige i Konkurransetilsynets vurderinger
Foto: INTS KALNINS/REUTERS / X02120
Foto: INTS KALNINS/REUTERS / X02120

DNB har besluttet å klage til Konkurranseklagenemnda på vedtaket om forbud mot foretakssammenslutning mellom DNB og Sbanken fra 16. november 2021, det skriver DNB i en pressemelding.

– Når vi er helt uenige i Konkurransetilsynets vurderinger, så mener vi det er fint om Konkurranseklagenemnda tar en ny kikk på saken. Vi opplevde at tilsynet låste seg veldig tidlig i sitt syn på fondssalg uten å ta hensyn til opplysninger og innspill de fikk fra DNB og Sbanken underveis i prosessen, skriver Kommunikasjonsdirektør i DNB, Vibeke Hansen Lewin, i en epost til FinansWatch.

Klagen ble sendt i dag, 3. desember. Konkurransetilsynet har 15 virkedager på å videresende klagen til Konkurranseklagenemnda, med mindre Konkurransetilsynet velger å omgjøre Vedtaket. Konkurranseklagenemnda har deretter 60 virkedager til å avgjøre klagen. Således er Konkurranseklagenemndas avgjørelse ventet innen 18. mars 2022.

– Nå har vi lest begrunnelsen fra Konkurransetilsynet nøye, og den er fortsatt vanskelig å forstå utfra hvordan dette markedet ser ut og virker i dag. Konkurransetilsynet synes å se bakover når de vurderer saken, skiver Hansen Lewin.

DNB er av den oppfatning at tilbudet skulle vært godkjent av Konkurransetilsynet uten vilkår, og i alle fall godkjent med de avhjelpende tiltakene fremmet for Konkurransetilsynet.

For å sikre at tilbudet kan gjennomføres så fort som mulig om Konkurranseklagenemnda skulle komme til at tilbudet skulle vært godkjent på vilkår, har DNB inngått en avtale med en tredjepart om å overføre det meste av Sbankens fondsdistribusjonsvirksomhet, herunder en kundeportefølje, bruksrett til teknologi og enkelte andre eiendeler. DNB har i denne forbindelse også påtatt seg visse atferdsforpliktelser som skal gjelde etter en slik avhendelse. Gjennomføring av det avhjelpende tiltaket er blant annet betinget av gjennomføring av tilbudet.

– Konkurransetilsynet spekulerer i at oppkjøpet kan føre til høyere priser og dårligere tilbud innen fondssparing, mens vi mener den harde konkurransen i markedet vil motvirke dette. DNB mener oppkjøpet skulle vært godkjent av Konkurransetilsynet, og i alle fall godkjent med de tiltakene som er fremmet for Konkurransetilsynet. DNB ville ikke fått sterkere markedsandel på fondssalg gjennom en sammenslåing, siden fondsbiten skulle selges til en annen aktør i sparemarkedet.  I tillegg inneholder avtalene som er presentert tiltak som skulle styrke konkurransen etter overføringen, skriver Hansen Lewin.

Svensk analytiker peker på Handelsbanken som aktuell som ny budgiver på Sbanken

Finansanalytiker: – Det er en risiko for at Sbanken blir kjøpt av en utenlandsk bank

Sbanken om Konkurransetilsynets oppkjøpsnei: – Vi hadde innstilt oss på noe annet 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også