Sparebanken Øst mener over 90 banker spiller med handicap

Forskjellen på kapitalkravene for bankene er nødt til å utjevnes, mener banksjefen i Sparebanken Øst.
Banksjef Pål Strand i Sparebanken Øst. | Foto: Sparebanken Øst
Banksjef Pål Strand i Sparebanken Øst. | Foto: Sparebanken Øst

Banksjef Pål Strand i Sparebanken Øst forteller til Nettavisen økonomi at de ikke lenger kan godta forskjellsbehandlingen av standardbanker og IRB-banker. Standardbanker utgjør over 90 av bankene i Norge, som har større kapitalkrav på utlånene sine, enn hva en IRB-bank har.

– Sparebanken Øst kan ikke akseptere en slik forskjellsbehandling. Vi kan ikke se at det finnes fornuftige argumenter og analyser som skulle tilsi at små og mellomstore banker skal ha økte kapitalkrav i forhold til de store bankene for de samme kundene, sier Strand, til Nettavisen.

Han mener det skaper store forskjeller i hvilken konkurransekraft bankene har, og at det påvirker utlånsrenten bankene kan tilby sine kunder.

– Med lik behandling av lik risiko og alt annet likt, kunne vi ha økt utlånsporteføljen med om lag 70 prosent. Det tilsvarer 26 milliarder kroner. Dette kunne vi ha gjort uten å måtte be om mer penger fra eierne, sier han.

Han påpeker at det vil bli vanskelig for banken å fortsette med høy avkastning i bankens drift dersom forskjellsbehandlingen fortsetter over lang tid.

Nå forventer han at norske myndigheter gjennomfører tiltak som reduserer forskjellen, og Strand forteller at DNBs oppkjøp av Sbanken synliggjør de praktiske konsekvensene.

Nå vil han gjøre politikerne oppmerksomme på problemstillingen. Kommunikasjonsdirektør Lisbeth Strand i Finanstilsynet skriver i en e-post til Nettavisen at etter EU-regelverket i EØS-avtalen, kan banker til å bruke IRB-modeller i beregningen av kapitalkravet. Men at det stilles en rekke krav for å få slik tillatelse.

Sparebank 1 Østlandet dømt til å dekke kundens tap etter «Olga-svindel»

Lokalbankalliansen har valgt samarbeidspartner for eiendomsmegling

Ansattrepresentant i ASbank: – En tøff tid for banken 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også