Finansavisen: Banksjef skal ha tatt penger fra kundekonto for å dekke over mislykket privat investering

Den suspenderte banksjefen i Askim og Spydeberg Sparebank skal ha forsøkt å dekke over egne tap ved hjelp
Adm. banksjef Rune Hvidsten i Askim og Spydeberg Sparebank (t.v.) og Henning Solberg. | Foto: Askim og Spydeberg Sparebank, NTB
Adm. banksjef Rune Hvidsten i Askim og Spydeberg Sparebank (t.v.) og Henning Solberg. | Foto: Askim og Spydeberg Sparebank, NTB

Denne uken har Finansavisen i en rekke artikler belyst en rekke forhold hvor administrerende banksjef Rune Hvidsten og rallykjører Henning Solberg har gjort forretninger sammen som både er etisk tvilsomme og hvor banksjefen skal ha brukt sin posisjon i banken til å legge til rette for egne og Solbergs forretninger.

Torsdag melder avisen at Hvidsten og Solberg gikk sammen om å kjøpe en uregulert tomt på 50 mål i Krødsherad med håp om å få tomten omregulert til hytteområde.

Finansieringen ble gjort ved hjelp av Ramiz Safdar i dekkjeden Dekknor. Ifølge Safdar skyldte Solberg «flere millioner» til Rune Hvidsten, som igjen skyldte Safdar penger for bilkjøp, et forhold Safdar har saksøkt Hvidsten for. Dersom tomten ble omregulert for hyttebygging ville prosjektet ført til at alle forhold mellom de tre ble oppgjort.

Tomten ble imidlertid ikke omregulert og lønnsomheten i prosjektet forsvant.

Finansiert med kundemidler

Saken har mange involverte parter og transaksjoner. Men kjernen i problemstillingen rundt Rune Hvidsten er at det skal ha blitt tatt 1,5 millioner kroner fra en høyrentekonto tilhørende Asker Treningssenter som havnet hos Safdar for tomtekjøpet.

En person i Asker Treningssenter hadde stilt seg positiv til et privat lån for tomtekjøpet, men overføringen var ikke godkjent av Asker Treningssenter. De slo alarm og krevde pengene tilbake.

Banken dekket inn beløpet fra en internkonto, men stod dermed selv med 1,5 millioner kroner i regnskapene som det ikke fantes lånedokumenter på.

I tillegg skal Asker Treningssenter har blitt kompensert for manglende renter i perioden pengene var ute av konto ut av Hvidstens egen lomme.

Hvem som nå er reell kreditor for lånet til tomtekjøpet er dermed uklart. En rettssak mellom Safdar og Askim og Spydeberg Sparebank er berammet til april neste år.

Styreleder i Askim og Spydeberg Sparebank: – Et svært alvorlig forhold

Hvidsten mener han ikke har opptrådt kritikkverdig – avviser at det er grunnlag for suspensjon 

Banksjef suspendert med umiddelbar virkning 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også