Økokrim advarer: Økning i investeringsbedrageri

Økokrim sier de daglig få henvendelser fra personer som har investert, eller fått tilbud om å investere, i verdiløse eller tilnærmet verdiløse aksjer i utenlandske selskaper.  
Nok en gang advarer Økokrim om investeringsbedrageri. | Foto: Colourbox
Nok en gang advarer Økokrim om investeringsbedrageri. | Foto: Colourbox

Økokrim har også tidligere gått ut med slike advarsler. I den senere tid har spesielt investeringsbedrageri ved salg av kryptovaluta økt, ifølge en melding Økokrim la ut torsdag.

De viser til at investeringsbedrageri kan skje via aksjer eller andre finansielle instrumenter, eiendom, råvarer og verdifulle gjenstander som kunst og antikviteter:

«Sosial manipulering er en sentral del av bedrageriprosessen og bedragerne spiller gjerne på folks grådighet og ønske om å tjene penger».

Investeringsbedrageri kan skje på flere måter, men som regel blir fornærmet lurt til å betale betydelig mer for et produkt enn hva dets reelle verdi er. Alternativt investerer fornærmede i et ikke eksisterende produkt. Begge deler har vært tilfellet for mange investeringsbedrageri i kryptovaluta og har ofte skjedd via falske handelsplattformer på nett, gjerne kombinert med aggressiv markedsføring i sosiale medier som også misbruker kjente personer for å skaffe legitimitet. De falske handelsplattformene fremstår ved første øyekast seriøse, viser Økokrim til.

Fornærmede kan også motta fiktive kvitteringer og dokumentasjon på investering og gevinst, som igjen brukes for å manipulere fornærmede til å gjøre ytterligere investeringer. Investeringsbedrageri rammer i størst grad menn, mens aldersspennet varierer stort.

Ifølge Økokrim har investeringsbedrageri ofte tre faser:

Salgsfasen er hvor bedragerne tar kontakt og fornærmede investerer.

Tilbakekjøpsfasen oppstår når fornærmet ikke lenger vil investere mer og ønsker å ta ut det de tror de har tjent på investeringen. Her forsøker bedragerne å få fornærmet til å betale "skatt/avgift" for å kunne utbetale gevinst på investeringen.

Redningsfasen er når fornærmet tror alt er tapt og har gitt opp. Da blir de igjen kontaktet av bedragerne som utgir seg for å være et foretak som har spesialisert seg på å få tilbake penger som er tapt via investeringsbedrageri. Denne tjenesten koster selvfølgelig også penger.

Bank uenig i millionbot: – Uklart regelverk 

Utvikler ny teknologi: Lar bankene se hverandres data uten at de må dele sensitiv info

Tre menn tiltalt for hvitvasking av stort utbytte fra bedrageri i Belgia 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

FORTSATT MED: Øyvind Thomassen er fortsatt med som leder i Sbanken etter DNB-fusjon | Foto: Sbanken

Dette gjør Sbanken-sjefene i dag

For abonnenter