Endrer mandat: Utvalg skal ikke lenger vurdere plassering av Statens pensjonsfond utland

Regjeringen endrer mandatet til utvalget som vurderer langsiktige perspektiver for Statens pensjonsfond utland.
– Vi må unngå å skape usikkerhet rundt forvaltningen av fondet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
– Vi må unngå å skape usikkerhet rundt forvaltningen av fondet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Regjeringen har besluttet å endre mandatet til utvalget som skal vurdere hvilke utviklingstrekk internasjonalt og i finansmarkedene som kan påvirke avkastning og risiko for Statens pensjonsfond utland (SPU).

Delen av mandatet hvor utvalget blir bedt om å «vurdere om dagens plassering i Norges Bank vil være den mest hensiktsmessige fremover, eller om nye utfordringer trekker i retning av utskilling» tas ut.

– Spørsmålet om fondets plassering skiller seg ut fra resten av utvalgets mandat, slik også flere påpekte da utvalget ble oppnevnt. Regjeringen legger vekt på at det skal være stabilitet rundt forvaltningen av oljefondet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding tirsdag.

Plasseringsspørsmålet har nylig vært grundig utredet, og det var bred enighet i Stortinget i 2018 og 2019 om at fondet fortsatt skal ligge i Norges Bank. Ny sentralbanklov var på plass fra 2020.

– Vi må unngå å skape usikkerhet rundt forvaltningen av fondet. Det handler også om å gi de dyktige menneskene i Norges Bank ro og forutsigbarhet i den viktige jobben de gjør på vegne av oss alle, sier Vedum.

Resten av mandatet ligger fast.

Regjeringen setter ned utvalgt for å vurdere Norges Banks forvaltning av oljefondet

25 år med oljefondet: – Norge er blitt rikere enn mange tror

Oljefondet med 990 milliarder i avkastning første halvår 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også