Oljefondet med 990 milliarder i avkastning første halvår

Oljefondet fikk en avkastning på 9,4 prosent i første halvår av 2021. Det tilsvarer 990 milliarder kroner.
Oljefondsjef Nicolai Tangen kan vise til 990 milliarder i avkastning i første halvår. | Foto: Norsk Telegrambyra As/Reuters/Ritzau Scanpix
Oljefondsjef Nicolai Tangen kan vise til 990 milliarder i avkastning i første halvår. | Foto: Norsk Telegrambyra As/Reuters/Ritzau Scanpix
NTB

Dermed hadde fondet en samlet verdi på 11.673 milliarder kroner per 30. juni i år, skriver Norges Bank.

– Aksjeinvesteringene bidro mest positivt til avkastningen i halvåret, og særlig investeringene innen sektorene energi og finans. Investeringene i energiselskapene fikk en avkastning på 19,5 prosent, sier leder Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management.

Pandemieffekt

Under koronapandemien har også aksjer innen helse og teknologi hatt solid avkastning.

– Utrullingen av vaksinasjonsprogram i USA, Storbritannia og Europa ga håp om å vende tilbake til normalitet i andre halvdel av året. Mot slutten av første halvår la derfor markedsdeltakerne vekt på de økonomiske utsiktene etter pandemien og en forventning om høyere inflasjon, skriver fondet i sin halvårsrapport.

Avkastningen på aksjeinvesteringene til fondet var 13,7 prosent i første halvår, og for unotert eiendom fikk man en avkastning på 4,6 prosent.

Teknologiaksjer

Det er amerikanske teknologiselskap som dominerer listen over de største aksjebeholdningene.

–Teknologiselskapene fikk en avkastning på 16,8 prosent. Flere store teknologiselskaper opplevde en fortsatt økning innen digital annonsering, sier Tangen.

Oljefondet eier aksjer til en verdi av 173,7 milliarder kroner i Apple, som er den største enkeltbeholdningen. Nummer to på listen er Microsoft (173,5 milliarder kroner), og deretter følger Alphabet (126,9 milliarder kroner), Amazon (126,5 milliarder kroner og Facebook (88 milliarder kroner).

– Investeringen i teknologiselskapet Alphabet Inc. bidro mest positivt til avkastningen i halvåret, fulgt av investeringene i teknologiselskapene Microsoft Corp og Facebook Inc. Enkeltselskapet som bidro mest negativt til avkastningen, var legemiddelselskapet Daiichi Sankyo Co. Ltd., skriver fondet.

Valutasvingninger

Renteinvesteringene ga en avkastning på -2 prosent, mens unotert infrastruktur for fornybar energi ga en avkastning på -1,9 prosent. Til sammen 72,4 prosent av fondet er investert i aksjer, 25,1 prosent i rentepapirer, 2,4 prosent i unotert eiendom og 0,1 prosent i unotert infrastruktur for fornybar energi.

Fondets verdi blir også påvirket av at kronekursen har styrket seg mot flere andre valutaer.

– Valutabevegelsene bidro til å redusere fondets verdi med 79 milliarder kroner, opplyser fondet.

I løpet av første halvår ble det tatt ut 147 milliarder kroner fra fondet.

Premieinntektene for livsforsikringsselskapene nesten doblet siden i fjor

Dahl er utnevnt til nestleder for Handelsbanken: – Sparebankene er større konkurrenter i Norge enn de er i de andre nordiske landene

Tysnes Sparebank presset av konkurranse: – Et fusjonsalternativ ble lagt på is på grunn av IT-systemene 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også