NCR-rapport: Norske forbrukslånsbanker stabiliserer seg

Markedet for forbrukslån i Norge begynner å finne formen etter innføringen av gjeldsregisteret, skriver Nordic Credit Rating i en ny rapport. Men fortsatt en utlånsvekts og renteinntekter på et lavere nivå.
Illustrasjonsbilde. Norske forbrukslånsbanker leverte varierende resultater i andre kvartal. | Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
Illustrasjonsbilde. Norske forbrukslånsbanker leverte varierende resultater i andre kvartal. | Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Nordic Credit Ratings rapport i kjølvannet av halvårsrapportene til nordiske forbrukslånsbanker viser at det er varierende resultater for bankene. De fleste opplever en fallende netto rentemargin og nedgang i inntjening, ifølge rapporten.

Flere banker har imidlertid begynt å reversere avsetningene de gjorde i fjor, siden misligholdet ikke har økt like mye som ventet.

– Veksten øker, men økt konkurranse, og i noen tilfeller lavere risikoappetitt, påvirker bankenes marginer. Utlånsvekst og salg av misligholdte porteføljer har bidratt til en lavere andel problemlån for de fleste bankene, sier NCR -kredittanalytiker Sean Cotten i en pressemelding.

NCR trekker dog frem at for Norges del er det også tre banker som rapporterer lavere utlånsvolum i andre kvartal, Bank Norwegian, Resurs Holding og BRAbank.

Nisjebankene i rapporten har en gjennomsnittlig vekst på tre prosent i første halvår. Stabil vekst i utlån er årsaken til veksten for de fleste, men for Instabank har kjøp av porteføljer bidratt til mye av veksten, skriver NCR i rapporten.

Analysebyrået regner med at marginpresset på forbrukslån vil fortsette fremover til tross for at utlånsvolumene også ventes å øke i tiden som kommer.

Lunar Bank har passert 50.000 kunder i Norge

Konsernsjef i Bank Norwegian: – Går lysere tider i møte

Instabank med rekordresultat 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også