Norske lokalbanker er fortsatt lokaleid

Sparebankforeningen har undersøkt hvem som eier norske banker. Over 85 prosent av egenkapitalbevisene i norske banker er eid av norske juridiske personer.
Iman Winkelman er leder for Sparebankforeningen. | Foto: Kilian Munch
Iman Winkelman er leder for Sparebankforeningen. | Foto: Kilian Munch

40 prosent av noterte norske aksjer eies av utenlandske investorer, ifølge offentlige tall. Norske sparebanker er i hovedsak også notert med sine aksjer og egenkapitalbevis, opprinnelig med formål om at eierskapet skulle være lokalt og en måte for privatpersoner å spare på.

Ifølge tall som Sparebankforeningen har samlet er bare 14 prosent av egenkapitalbevisene i norske banker i utenlandske hender.

– Grovt forenklet kan man si at utenlandske investorer eier 40 prosent av norsk næringsliv som er notert på Oslo Børs, mens bare 14 prosent av sparebankenes eierandelskapital er utenlandsk eid, skriver Sparebankforeningens leder Iman Winkelman i et blogginnlegg.

I tillegg er det fortsatt også en stor andel av EK-eierne som bor i bankens region.

«Hele 42 prosent av sparebankenes egenkapitalbevis (målt ved verdi) er eid av eiere/investorer som holder til i samme region som sparebanken har hovedkontor. For noterte foretak for øvrig er tilsvarende tall 25 prosent», heter det i innlegget.

Statistikken heves av at det de fleste steder er en sparebankstiftelse som sitter på en stor andel av egenkapitalbevisene i bankene. 34 prosent av bevisene eies av slike stiftelser.

Sparebankene delte ut en kvart milliard mindre til ulike formål

SpareBank 1 Gudbrandsdal med rekordutbetalinger: – Det ligger i vårt DNA 

Fasmer: – Sparebankmodellen er en grønn forretningsmodell 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også