IMF: Negative renter fungerer som stimulus

Skepsisen til negative renter som virkemiddel har vært utbredt så lenge ideen har eksistert. Men en ny rapport fra IMF viser at de kan ha den effekten man ønsker.
Det internasjonale pengefondet, IMF, mener negative renter ikke fortjener skepsisen de får. | Foto: NTB/AP Photo/Jose Luis Magana
Det internasjonale pengefondet, IMF, mener negative renter ikke fortjener skepsisen de får. | Foto: NTB/AP Photo/Jose Luis Magana

Det internasjonale pengefondet (IMF) har fulgt utviklingen av og effekten av negative renter de siste åtte årene. Den overordnede konklusjonen deres er klar; den initielle skepsisen til negative renter er ubegrunnet.

IMF har kikket på innføringen av negative renter, som flytter rentefordelen fra dem som sparer til dem som låner, i ulike markeder som Danmark, eurosonen, Japan, Sverige og Sveits.

«Samlet sett har denne politikken bidratt til å lette de finansielle forholdene og som en følge av dette også bidratt til vekst og inflasjon. Bruk av negative renter er imidlertid stadig politisk kontroversielt, delvis fordi de ofte er misforstått», skriver IMF i sin rapport.

Før negative renter faktisk ble innført i noen markeder og stadig var på et teorietisk stadie var det mange problemstillinger som ble tatt opp av skeptikere. For eksempel om negative renter ville føre til at man tok ut alle pengene sine i kontanter og gikk tilbake til kontantbetaling. Andre var bekrymret for at negative renter ville føre til svekket finansiell stabilitet og mindre stabile banker på grunn av lavere profitt.

Ingen av disse bekymringene har slått til, konkluderer IMF.

«For eksempel estimerer enkelte at negative renter har vært 90 prosent effektive sammenlignet med andre, konvensjonelle stimuleringstiltak. De førte også til lavere pengemarkedsrenter, langsiktig avkastning og bankrater», heter det i rapporten.

Innlegg: – Vi lytter til råd

Utvalg mener nytt regelverk vil resultere i flere sanksjoner fra Finanstilsynet

SV ønsker innstramming av boliglån 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også