FinansWatch

NorSIS: BankID avgjørende for at flere ikke har blitt svindlet

De siste to årene har mer enn 100.000 nordmenn opplevd ID-tyveri, viser en ny undersøkelse. Seniorrådgiver Eivind Reiner-Holm i NorSIS mener likevel at bruken av BankID er en avgjørende årsak til at tallene ikke er enda høyere.

Foto: DNB

De siste to årene har mer enn 100.000 nordmenn opplevd ID-tyveri, viser en undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Skatteetaten og Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Kartleggingen viser at at 3,6 prosent av de spurte oppgir å ha fått misbrukt sin identitet de to siste årene, mens folk mellom 45 og 59 år og de under 30 år er mest utsatt.

– Fortsatt opplever altfor mange å få ID-en sin misbrukt, og det må vi gjøre noe med, sier Marianne Henriksen, fagdirektør for ID-forvaltningen i Skatteetaten.

Seniorrådgiver Eivind Reiner-Holm i NorSIS mener bruk av BankID eller andre totrinnspålogginger er årsaken til at ikke flere svindles. I tillegg har folk flest blitt mer bevisst på å ikke dele personopplysninger ukritisk.

– At ikke flere er svindlet kan skyldes at befolkningen har fått et mer bevisst forhold til å ikke dele personopplysninger ukritisk. I tillegg til at det er økt bruk av BankID eller andre eID’er og totrinnspålogging alle steder dette er mulig. Et ID-tyveri er en stor belastning, både økonomisk og emosjonelt, sier seniorrådgiver i NorSIS Eivind Reiner-Holm i en melding.

De fleste tilfellene av ID-tyveri skjer i forbindelse med netthandel. I nær halvparten, 47 prosent, av tilfellene har det skjedd ved at noen har kjøpt en vare i deres navn på internett.

I tillegg oppgir 22 prosent at deres identitet er blitt misbrukt ved kjøp av en tjeneste eller abonnement på internett.

– Samtidig er det godt å se at ID-misbruket ikke har skutt i været selv om året vi har lagt bak oss har vært preget av korona og langt mer netthandling enn tidligere, sier Henriksen.

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch