DNB erkjenner å ha avslått for få lån til offshorenæringen

DNB hadde et utlånstap på 10 milliarder kroner i 2020, og offshorenæringen står for den største delen av kaken.
Arkivbilde. Konsernsjef Kjerstin Braathen og finansdirektør Ottar Ertzeid i DNB ved kvartalspresentasjonen for tredje kvartal 2020. | Foto: Pressebilde
Arkivbilde. Konsernsjef Kjerstin Braathen og finansdirektør Ottar Ertzeid i DNB ved kvartalspresentasjonen for tredje kvartal 2020. | Foto: Pressebilde

DNB leverte gode, men lavere resultater enn de pleier i fjerde kvartal 2020. Egenkapitalavkastningen endte på 8,4 prosent, som er et godt stykke unna målsettingen om 12 prosent eller mer.

Konsernets finansdirektør Ottar Ertzeid sa til FinansWatch onsdag at de store tapsavsetningene banken gjorde i starten av 2020 hemmet lønnsomheten, men at de heller ikke kunne forutsett at personkundene faktisk kom til å ha lavere mislighold i 2020 enn ellers.

Men en sektor traff DNB veldig godt med i sine tapsavsetninger; offshorenæringen.

– Offshore og rigg har et stort tap. Det er i tråd med synet vi hadde da krisen slo til i mars i fjor, og som ble signalisert gjennom store avsetninger den gang. Det er ikke uventet, men like fullt et stort tap, sier konserndirektør for bedriftsmarked i DNB, Harald Serck-Hanssen til DN.

Han sier DNB har lært mye om risikokonsentrasjon i offshorebransjen, etter å ha gått på to tapssmeller de siste fem årene.

– I etterpåklokskapens lys er det ingen tvil om at vi har hatt for store låneengasjementer på enkeltselskaper. Samtidig har offshore vært del av grunnstammen i norsk næringsliv, så det er ikke uventet at en norsk bank har hatt betydelig eksponering, sier Serck Hanssen.

DNB må styrke avkastningen med 3,6 prosentpoeng på to år – det går fint, tror finansdirektøren 

Blekeli Spiten: – Alle andre steder enn Stor-Oslo er lokalbankene våre hardeste konkurrenter

KLP Banken med sitt beste resultat siden banken ble etablert i 2009 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også