Sbanken nesten helt uten tap i fjerde kvartal

Sbankens tap på utlån utgjorde bare 0,02 prosent av utlånsvolumet i fjerde kvartal. Det bidro til en betydelig styrking av lønnsomheten.
Øyvind Thomassen, adm. direktør Sbanken. | Foto: Sbanken
Øyvind Thomassen, adm. direktør Sbanken. | Foto: Sbanken

Sbanken fikk en egenkapitalavkastning i fjerde kvartal 2020 på 12,5 prosent. Det er 2,5 prosentpoeng opp fra 10 prosent i samme periode året før. Banken har et mål om 14 prosent egenkapitalavkastning.

Resultat før skatt endte på 283 millioner kroner, opp/ned fra 214 millioner kroner i fjerde kvartal 2019.

Netto renteinntekter i kvartalet ble 407 kroner, mot 429 millioner kroner året før.

Sbankens kunder hadde svært lite mislighold i løpet av kvartalet, tapsraten i utlånsporteføljen sank til 0,02 prosent, fra 0,24 prosent i fjerde kvartal 2019.

– Med offentliggjøring av våre resultater for fjerde kvartal, kan vi lukke kapittelet for 2020. Dette har vært et år som har påvirket både banken og samfunnet på uventede måter, men det er også et år hvor Sbanken har hatt en bunnlinjevekst på over 10 prosent. I dette kvartalet leverer vi god lønnsomhet, kjennetegnet av kostnadskontroll og lave tap. Innen fondssparing har vi rekordhøy volumvekst. Vi gjentar vårt finansielle hovedmål om å levere en egenkapitalavkastning på 14 prosent, men spisser våre effektivitetsambisjoner ved å senke målet for kostnadsgrad til 30 prosent, sier Øyvind Thomassen, administrerende direktør i Sbanken i en pressemelding.

Banken hadde også god vekst innen fondssparing som vokste 8,1 prosent i kvartalet til 23,2 milliarder kroner.

Kostnader og utbytte

På kostnadssiden så Sbanken positive effekter av omstruktureringen. Kostnadene sank til 189,8 millioner kroner, ned fra 219,8 millioner kroner. Inkludert i kostnadene ligger det 14,9 millioner kroner til sluttpakker.

Styret i banken andbefaler at de blir gitt en fullmakt til å vedta et utbytte for 2020 på inntil 4,40 kroner per aksje. Dette tilsvarer 62,8 prosent av overskuddet etter skatt.  Allerede 10. februar i år vedtok Sbankens styre at de ville utbetale et utbytte på 3,15 kroner per aksje for 2019, tilsvarende 26,6 prosent av bankens overskudd for 2019 og 2020. Det er innenfor Finanstilsynets anbefaling på tilsammen 30 prosent utbytte for 2019 og 2020.

Medregnet utbytte og foreslått utbytte hadde Sbanken ved utgangen av kvartalet en kjernekapitaldekning på 15,5 prosent, 3,0 prosenpoeng over kravet.

– De kortsiktige utsiktene til norsk økonomi er fortsatt usikre, men ser vi mot slutten av året er det grunn til optimisme. Vi i Sbanken fortsetter våre målrettede initiativ for å kunne levere markedets mest automatiserte og skalerbare banktjenester. Dette vil, i kombinasjon med sterk vekst innen fondssparing, gi banken et sterkt fundament for å levere attraktiv avkastning i tiden fremover, avslutter Thomassen.

KLP Banken med sitt beste resultat siden banken ble etablert i 2009 

Sbanken best i finansbransjen i innovasjonsindeks

Blekeli Spiten: – Alle andre steder enn Stor-Oslo er lokalbankene våre hardeste konkurrenter

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også