FinansWatch

DNB-strateg mener finanspolitikken vil dempe aktiviteten på kort sikt

Nye innstramminger gjør at regjeringen gir ytterligere gass i finanspolitikken. Valutastrateg i DNB, Magne Østnor, tror finanspolitikken vil slå positivt ut på lengre sikt.

Foto: DNB

Fredag la finansminister Jan Tore Sanner frem nok en redningspakke for å dempe skadevirkningene av koronapandemien. Totalt foreslår regjeringen å sette inn 22 tiltak på formål som omfatter kultur, næringsliv, skole og utdanning og sosiale forhold.

Oljepengebruken i statsbudsjettet vil øke med 18,6 milliarder kroner som følge av de nye krisetiltakene regjeringen foreslår. Dermed ligger det an til et uttak fra oljefondet i 2021 på 363,2 milliarder kroner dersom forslaget blir vedtatt.

Det er også noe valutastrateg i DNB Markets, Magne Østnor, har fokus på i sin morgenrapport mandag.

«Denne gangen foreslås det å øke pengebruken med nesten 19 milliarder, noe som vil øke det oljekorrigerte budsjettunderskuddet til 363 milliarder, eller 3,3 prosent av Statens pensjonsfond utland. I tiltakspakken forlenges blant annet ordningen med utsatt skatter og avgifter, kompensasjonsordningen forlenges og kompensasjonsgraden økes til 85 prosent», skriver Øtsnor.

Tiltak for rundt 7 milliarder kroner er særlig rettet mot næringslivet. Det mest sentrale enkelttiltaket blant dem er en forlengelse av kompensasjonsordningen for stort omsetningsfall, som det bevilges 4 milliarder kroner til.

DNB tror at finanspolitikken på sikt vil føre til økt stimulans.

«De restriktive tiltakene vil opplagt dempe aktiviteten nå på kort sikt, men ytterligere finanspolitisk stimulans vil samtidig være med å berede grunnen for et oppsving når vaksineringen har kommet langt nok til at smittevernstiltakene kan fases ut», skriver Østnor.

Nye innstramminger gjør at regjeringen gir ytterligere gass i finanspolitikken. Fredag la regjeringen frem forslag til nok en redningspakke.

Mer fra FinansWatch

Danske Bank anket bedrageri-dom

Danske Bank i Norge ble i februar idømt å betale over 30 millioner kroner til et energiselskap etter at selskapet ble utsatt for direktørsvindel.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch