FinansWatch

Nordea uenig med Sparebank 1 – Tror på renteheving i år

Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen mener vaksineringsprogrammet ligger godt an og vil sette økonomien i posisjon for bedre rentemarginer allerede i år.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Tidligere denne uken uttalte Sparebank 1s sjeføkonom Elisabeth Holvik at norske banker må leve med nullrente lenger enn til nå antatt fordi andre land, som USA, ikke vil være klare til å heve renten på en stund. Og Norges Bank kan ikke være den eneste sentralbanken som hever renten av hensyn til den norske kronens styrke.

Nordea la i dag frem sitt økonomiske utsyn, og der tar de til orde for at andre faktorer kan fremskynde en renteheving, allerede i år. Mye av årsaken ligger i at Nordea venter at boligmarkedet flater ut i løpet av året.

Men norske husholdninger har også bygget opp en sparebuffer i 2020, som Nordea tror vil brenne i lommene når vaksineringen er kommet lang not til å åpne samfunnet igjen. Og det tror Nordea vil skje i løpet av sommeren.

– Slik vi vurderer de siste vaksinenyhetene, er vi ganske sikre på at normaliseringen vil komme tidligere enn Norges Bank har lagt til grunn. Det åpner for en første renteheving før året er omme, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea i en pressemelding.

Dette vil være gode nyheter for norske banker og kredittinstitusjoner som ser rentemarginene sine bli skvist av det lave rentenivået.

Sparebank 1 tror dagens rentemarginer kan beholdes lengre enn antatt

Nordea Markets ser gode utsikter for bankenes rentenetto

Analytiker tror på 2-3 rentehevinger i året 

Mer fra FinansWatch

Danske Bank anket bedrageri-dom

Danske Bank i Norge ble i februar idømt å betale over 30 millioner kroner til et energiselskap etter at selskapet ble utsatt for direktørsvindel.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch