FinansWatch

Første fall i fastlandsøkonomien på et halvt år

Aktiviteten i fastlandsøkonomien krympet med 0,9 prosent i november, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Nedgangen er likevel ikke så sterk som fryktet.

Illustrasjonsbilde. | Foto: Jörgen Skjelsbæk

November var måneden da nye, strenge koronatiltak for alvor ble innført i flere områder i Norge, blant annet i Oslo, opplyser SSB på sine nettsider tirsdag.

– Mot slutten av oktober økte antallet koronasmittede i Norge, og smitteverntiltakene ble trappet opp. Effekten av tiltakene ser vi først i novembertallene, sier seksjonssjef for nasjonalregnskap i SSB, Pål Sletten.

Fastlandsøkonomien falt bratt i vår under den første koronanedstengingen, men har siden hatt oppgang i seks måneder.

Aktiviteten i fastlandsøkonomien var 2,4 prosent lavere i november enn før koronakrisen i februar.

Både Nordea og DNB hadde ventet større nedgang fra oktober, med henholdsvis 1,25 prosent og 1,1 prosent.

Næringer som hotell- og restaurantbransjen og kulturvirksomheter hadde størst nedgang i november. Men også næringer som vanligvis ikke er like følsomme for svingninger, som fiske og fangst, hadde dårlig utvikling. Produksjonen av elektrisitet gikk også ned.

Varehandel gikk derimot noe opp. Mange tok julehandelen i november i år, da Black Friday var utvidet til Black Week som følge av koronasituasjonen, ifølge SSB.

Det var ventet at økonomien skulle komme til å falle enda mer.

– I motsetning til i mars ble verken skoler eller barnehager stengt i november. Også i helsevesenet vurderer vi aktiviteten til å ha vært nær normal, men her er usikkerheten noe større. Sammen med oppgang i varehandelen og god utvikling i industrien førte dette til at nedgangen i november tross alt var forholdsvis liten, sier Sletten.

Utlånsmarginene økte i november

Finans Norge: – Det er lang horisont på naturskadeforsikringsordningen

Finans Norge: – Bankpakken er viktig for å sikre like konkurransevilkår  

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch