FinansWatch

Grong Sparebank om Eika-emisjon: Måtte vurdert utmelding om eierandelen i Eika ikke hadde blitt balansert

De 10 tidligere Eika-bankene i Lokalbank-alliansen har gått til søksmål mot Eika Gruppen for å avklare et spørsmål om en rabattert emisjon mot Grong Sparebank. Grong Sparebank sier emisjonen var nødvendig fordi banken i årevis bidro med langt mer enn eierandelen tilsa.

Jon Håvard Solum sier den rettede emisjonen Grong Sparebank fikk i Eika Gruppen var nødvendig for bankens deltakelse i alliansen. | Foto: Grong Sparebank

I søksmålet mene de 10 LOKALBANK-bankene at en rettet emisjon mot Grong Sparebank ble gjennomført med altfor høy rabatt. Dette kan påvirke prisingen av de 10 bankene den dagen de trer ut av Eika og LOKALBANK blir formelt etablert.

LOKALBANK saksøker Eika-gruppen 

Grong Sparebank er ikke part i saken, men sier emisjonen var helt nødvendig for deres del og riktig for Eika Gruppen.

– Historisk har Grong Sparebank vært den banken som har hatt størst vekst i Eika Gruppen, og det har medført at vi er den banken med størst negativt avvik fra vår reelle størrelse som distributør av Eika-produkter og den innflytelsen og eierskapet som vi har hatt, sier Jon Håvard Solum, administrerende banksjef i Grong Sparebank til Finansavisen.

Han sier en rebalansering av eierskapet var vanskelig å få til uten en emisjon. Grong Sparebank gikk inn i Eika Gruppen som en « svært liten bank», men deres hurtige vekst førte etter hvert til en ubalanse i hvor mye de bidro til gruppen og hvor mye de fikk igjen i form av sitt eierskap.

Ifølge Grong Sparebank er det fortsatt en ubalanse, selv etter at eierandelen gikk opp fra 0,51 prosent til 2,5 prosent. Solum antyder overfor avisen at de også måtte ha vurdert sin tilknytning til Eika dersom emisjonen ikke hadde kommet på plass.

Solum understreker imildertid at de for tiden er fornøyd med å være i Eika Gruppen.

LOKALBANK saksøker Eika-gruppen 

Grong Sparebank: – Vi blir forsøkt medisinert mot en sykdom vi ikke har

 – I LOKALBANK er det ingen hemsko at du er en liten bank

Mer fra FinansWatch

Sbanken utsatt for dataangrep

Sbanken ble lørdag formiddag utsatt for et dataangrep av samme type som flere norske instanser ble utsatt for denne uka.

Les også

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch