FinansWatch

BN Bank hadde håpet på forskriftsendring

Boliglånsforskriften: Finansdepartementet besluttet i dag å holde boliglånsforskriften uendret en stund til. BN Bank er en av bankene som hadde ønsket en innstramming.

Endre Jo Reite i BN Bank hadde ønsket seg en innstramming av boliglånsforskriften. | Foto: Geir Mogen/BN Bank

Dagens boliglånsforskrift videreføres i fire nye år, melder Finansdepartementet i dag. Forskriften skal evalueres på nytt etter to år.

For mange banker er dette gode nyheter, men ikke alle hadde ønsket seg en videreføring. BN Banks direktør for personmarkedet, Endre Jo Reite, er bekymret for de kundene som har usunt høy gjeld.

– Det er fortvilet at Finansdepartementet ikke ser behovet for innstramning når flere og flere låner opp mot maksimalgrensene i boliglånsforskriften. Rundt femten prosent av husholdningene har en usunt høy gjeld, og selv om det er håndterbart med dagens lave renter, så er de sårbare for enhver endring i inntekt eller rentenivå, sier Reite til DN.

Reite er opptatt av den langsiktige effekten forskriften har for førstegangskjøpere, selv om en innstramming ville gjort det vanskeligere for dem i en periode fremover.

– Vi kan finne særordninger for førstegangsetablerere, men de misbrukes som argument mot regulering fra grupperinger som alltid har vært motstandere av regulering. En annen ting som hevdes er at den viktigste grunnen til prisgaloppen på bolig er renter og for lite bygging der folk helst vil bo. Dette er alle enig om, sier Reite.

Nordea på sin side er fornøyde med avgjørelsen.

– Vi er fornøyde med at dagens ordning videreføres. Dette gir forutsigbarhet og samtidig fleksibilitet i en situasjon hvor vi ser at ting endrer seg kjapt. Som bank er fleksibilitet særlig viktig nå for at vi skal kunne hjelpe kunder som opplever utfordringer, sier leder for personmarked Randi Marjamaa til DN.

Økonom tror ikke boliglånsforskriften vil innstrammes

Danske Bank: Boligprisene legger press på Norges Bank

Finanstilsynet: Krisen kan bli dyp og langvarig 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch