Banker melder om økning i søknader om avdragsfrihet igjen

Innstrammingen av smittetiltak rundt i landet har ført til en ny bølge av permitteringer. Det merkes i bankenes låneavdelinger.
Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea Norge. | Foto: Nordea
Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea Norge. | Foto: Nordea

Etter nedstengningen av landet i mars kom det en bølge av søknader om avdragsfrihet fra norske lånekunder, delvis fordi prosessen for å søke ble kraftig forenklet.

I øyeblikket er ikke en lignende forenkling varslet, men nye permitteringer etter den siste ukens innstramminger gir en økning i søknader om avdragsfrihet til de største bankene.

194.600 personer er nå registrert som arbeidssøkende i Norge, tilsvarende 6,9 prosent av arbeidsstyrken.

– Vi ser en svak økning i antall søknader om avdragsfrihet de siste ukene. Det nye er at det dukker opp mer komplekse saker, der kundene eksempelvis går fra å være permitterte til å bli arbeidsledige. Dette henger sammen med ledighetstallene og de nye strenge smitteverntiltakene, spesielt i Oslo, der kunder innenfor reiseliv og servicebransjen er hardest rammet, sier Randi Marjamaa, leder for privatmarked og landssjef i Nordea Norge til DN.

Marjamaa sier omtrent halvparten av søknadene gjelder forlengelse av avdragsfrihet og at banken ikke kjenner til at de har gitt noen avslag på slike søknader.

Hos DNB har antallet søknader om avdragsfrihet økt med 20 prosent den siste uken, målt mot uken før.

– Vi har fortsatt rundt en dobling av søknader om avdragsfrihet sammenlignet med fjoråret. Generelt ser vi at de som er hardt rammet nå er kunder som er permitterte fra jobber innen reiseliv, kultur og restaurantbransjen. De hadde de ille i mars og april, kom seg på bena i sommer, men opplever nå stor usikkerhet igjen, sier Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarked i DNB.

DNB innvilger nå bare forlengelse av avdragsfrihet for dem som har en reell kraftig reduksjon i inntektene sine, ikke dem som er tilbake i jobb.

Danske Bank viser til en økning på 60 prosent i antallet søknader om endring på lån de siste to ukene.

Mangel på pant gjør det vanskelig for bankene å innvilge kriselån

Håkon Astrup i DNB: – Det blir litt kald kaffe å sammenligne fjorårets med årets kvartal 

Blaker Sparebank: Nye lokaler er et løft for alle ansatte og kunder 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også