Mangel på pant gjør det vanskelig for bankene å innvilge kriselån

Myndighetene har utvidet ordningen for statsgaranterte lån til kriserammede bedrifter. Men for bedrifter med liten tilgang på pantbare eiendeler må bankene fortsatt ofte si nei.
Næringsminister Iselin Nybø.
Næringsminister Iselin Nybø.

Regjeringen har utvidet ordningen for statsgaranterte lån til bedrifter med likviditetsutfordringer på grunn av koronapandemien.

Nye støtteordninger kommer på plass over nyttår, men i tiden frem til da er det mange bedrifter som har behov for å låne penger for å dekke sine kostnader.

– Bankene sier ofte nei. Hovedutfordringen på kort sikt er fremdeles at det er for lenge til januar. 20 prosent av våre medlemmer sier at de ikke har nok midler til å dekke kostnadene de kommende månedene, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i hovedorganisasjonen Virke til E24.

Han er bekymret for at bedrifter som har et solid økonomisk grunnlag kan gå under i den korte perioden frem til nye støtteordninger trer i kraft.

– Det er ikke bare å ta kontakt med banken, og så får man statsgaranterte lån, sier Kristensen som mener næringsministeren overforenkler problemstillingen når hun ber norske bedrifter gå i banken og ordne lån for å komme seg gjennom krisen.

Bankene vil hjelpe kundene, men er bundet av egne kredittregler, og regler regjeringen har lagt til grunn for de statsgaranterte lånene. Spesielt bedrifter som ikke sitter på mange eiendeler, men lever av å tilby arbeidskraft, kan ikke stille nok pant til at bankene kan innvilge kriselånene som er tenkt å redde dem fra konkurs.

– Vi gjør alltid individuelle vurderinger av hver enkelt kunde. Men generelt sagt kan det være vanskelig å si helt sikkert hvilken støtte man vil få utbetalt i februar. Det kan derfor påvirke hvor store likviditetslån man kan få innvilget nå. Noe avkortning må man nok regne med, sier kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea Norge til E24.

Sparebank 1 SMN har de utvidet rådgivernes fullmakt til å gi utsettelser på avdrag for å hjelpe kundene. Men noen form for sikkerhet må alle banker ha.

– Normalt krever vi gjennomgående pant når vi yter finansiering, og det vil vi nok gjøre i denne sammenhengen også. Hvis det er mulig å etablere pant i fremtidig utbetaling av støtte, så vil det naturlig nok være en del av bankens sikkerheter, sier Vegard Helland i Næringsliv i Sparebank 1 SMN til E24.

Finansdepartementet sier en utvidelse av nedbetalingstiden fra tre til seks år kan hjelpe på situasjonen.

«Vi forventer at muligheten for utvidet løpetid for garanterte lån kan ha betydning for bankenes vurdering av lånesøknader fra bedrifter med likviditetsmangel. Også når det ikke er mulighet for bedriften til å stille med pant eller annen sikkerhet for lånet», skriver Statssekretær Kari Olrud Moen (H) i Finansdepartementet i en e-post til E24.

Finans Norge: Garantiordningen gir bankene mulighet til å hjelpe næringslivet og trygge arbeidsplasser

Lånegarantiordningen forlenges til sommeren 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også