Voss Sparebank: – Vi er mer preget av «nullrenteregime» enn av effekter fra Covid-19

Voss Sparebank trekker i rapporten for tredje kvartal frem at konkurransen om boliglånskundene er hard, og at det nåværende rentenivået er en utfordring for banken. Banken følger kundene innen hotell og overnatting tett.
Voss Sparebank venter at resultatet for fjerde kvartal vil havne på omtrent samme nivå som tredje kvartal. | Foto: Voss Sparebank
Voss Sparebank venter at resultatet for fjerde kvartal vil havne på omtrent samme nivå som tredje kvartal. | Foto: Voss Sparebank

Per 30. september har banken et driftsresultat før tap og skatt på 38,2 millioner kroner. Etter tap og skatt har banken per 30. september et resultat på 28,4 millioner kroner. Voss Sparebank har en ren kjernekapitaldekning på 25,45 prosent.

Banken har innskudd fra kundene på 3.939 millioner kroner, hvor 22,7 prosent er til bedrifter og 77,3 prosent er til privatkunder. Banken har lånt ut 4.512 millioner kroner, fordelt på 25,1 prosent til bedrifter og ,9 prosent til privatkunder. Banken har en innskuddsvekst så langt i år på 6,18 prosent og en utlånsvekst så langt i år på 3,28 prosent.

Voss Sparebank skriver at tapskostnaden er lav. Per 30. september er den på 0,8 millioner kroner.

– Resultatet til banken er per 30. september mer påvirket av «nullrenteregime» enn av effekter fra Covid-19, står det i rapporten for tredje kvartal.

Banken trekker i kvartalsrapporten frem at utlånene er fullfinansiert av innskudd og egenkapital.

– Nåværende renteregime gjør det utfordrende å flytte finansieringskostnadene fullt ut på kundene, da negative innskuddsrenter vanskelig lar seg gjennomføre, står det i rapporten.

– Samtidig er det hard konkurranse på boliglån, med følgende marginpress. Spesielt for godt sikrede lån ser man at flere aktører kjemper om å gi svært låve utlånsrenter, står det videre.

På den positive siden skriver banken at lokalt næringsliv «stort sett klarer seg godt». Men at næringslivet som er eksponert mot turistnæringen, spesielt utenlandsk turisme, har det krevende.

I rapporten står det:

«Hotell og overnatting er bransjer som opplever vanskelige tider, og banken følger kundene i denne bransjen tett opp, og vil gjøre det videre fremover».

– Banken ser at 2021 kan bli et krevende år for flere bransjer, da den gjeldende markedssituasjonen ser ut til å gjelde i lengre tid, skriver banken i rapporten.

Voss Sparebank venter at resultatet for fjerde kvartal vil havne på omtrent samme nivå som tredje kvartal.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også