SpareBank 1 SMN har tapt 296 millioner på offshore-bransjen i år

Etter årets ni første måneder har banken et resultat på 1528 millioner kroner. I fjor på denne tiden var resultatet 689 millioner kroner bedre. – Høyere tap og lavere finansiell avkastning bidro til at resultatet ble redusert, uttaler konsernsjef Jan-Frode Janson i en melding fra banken.
– Banken legger frem et godt resultat til tross for urolig marked som følge av koronapandemien, med økte inntekter og lavere kostnadsvekst, sier Jan-Frode Janson, konsernsjef i Sparebank 1 SMN. | Foto: Sparebank 1 SMN
– Banken legger frem et godt resultat til tross for urolig marked som følge av koronapandemien, med økte inntekter og lavere kostnadsvekst, sier Jan-Frode Janson, konsernsjef i Sparebank 1 SMN. | Foto: Sparebank 1 SMN

SpareBank 1 SMN fikk et resultat i tredje kvartal på 519 millioner kroner mot 488 millioner kroner for samme kvartal i fjor. Ifølge banken selv er kvartalet preget av «solid resultat, høy vekst, økte markedsandeler og styrket soliditet».

– Banken legger frem et godt resultat til tross for urolig marked som følge av koronapandemien, med økte inntekter og lavere kostnadsvekst. Veksten på  utlån så vel som innskudd er høy både blant personkunder og bedrifter. Dessuten øker inntektene fra andre finansprodukter, uttaler Janson i forbindelse med offentliggjøringen av tallene for tredje kvartal.

– Markedsandelene øker og vi befester posisjonen som det ledende finanshuset i Midt-Norge. Høyere tap og lavere finansiell avkastning bidro til at resultatet likevel ble redusert, legger han til.

Banken trekker også frem at inntektene har økt med 4,9 prosent sammenlignet med ifjor, mens kostnadene kun vokste med 1,4 prosent. Sparebank 1 SMN tror de skal klare å komme under målet om årlig kostnadsvekst på to prosent for 2020.

Økt soliditet

Banken har en ren kjernekapitaldekning på 17,6 prosent per tredje kvartal.

– Økt soliditet gir oss større muskler til å følge folk og bedrifter gjennom pandemien og ut av de økonomiske konsekvensene det har for regionen. I tillegg gir sterke resultater mulighet til å videreføre utbytte til samfunnet, som er vår største eier, uttaler Janson i meldingen.

– Bare i år har vi øremerket over 100 millioner kroner av samfunnsutbyttet til å hjelpe kultur, idrett og frivilligheten gjennom en krevende periode, legger han til.

Utlånstapet i kvartalet ble 231 millioner kroner mot 170 millioner i forrige kvartal.

– 90 prosent av tap per tredje kvartal i år gjelder tap på utlån til næringslivskunder, skriver banken, men legger til at misligholdet fortsatt er lavt.

Tap i offshore

For Sparebank 1 SMN er det særlig eksponeringen mot offshore-industrien som har ført til tap, 18,9 prosent av porteføljen mot bransjen er nedskrevet, men bransjen utgjør bare 2,4 prosent av den totale risikoeksponeringen.

Offshoreporteføljen har samlede tap på 296 mill kr, hvorav 129 mill kr er i fra tredje kvartal.

Konsernsjefen trekker frem at usikkerheten knyttet til pandemien og hvordan de økonomiske konsekvensene blir for næringslivet og arbeidsplassene i regionen er stor.

– Vi ser fortsatt enkeltnæringer som har store utfordringer, og forventer at det vil ta lang tid før situasjonen blir normalisert og veksten er helt tilbake, uttaler Janson i meldingen.

Nøkkeltall tredje kvartal:

  • Resultat før skatt 621 millioner kroner (609 millioner)
  • Resultat 519 millioner kroner (488 millioner)
  • Avkastning på egenkapitalen 10,5 prosent (10,2 prosent)
  • Vekst i utlån 2,5 prosent (1,1 prosent) og i innskudd 1,2 prosent (nedgang 3,4 prosent)
  • Utlån til privatkunder økte med 2,2 prosent i kvartalet (1,5 prosent), 0,2 prosentpoeng lavere enn i andre kvartal. Utlån til næringslivet økte med 3,0 prosent (0,2 prosent) som var 0,3 prosentpoeng høyere enn i andre kvartal
  • Netto resultat finansielle instrumenter 205 millioner kroner (121 millioner)
  • Tap på utlån 231 millioner kroner (71 millioner), 0,52 prosent (0,17 prosent) av brutto utlån
  • Resultat per egenkapitalbevis 2,35 kroner (2,30 kroner)

Finans Norge har sendt brev til Stortinget – ber om en snarlig avklaring på gjeldsregistrene

Instabank: – Vi må bremse og balansere inn mot fjerde kvartal

SR-Bank-sjefen fornøyd med sin siste kvartalsrapport 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også