Rekordhøyt mislighold av forbrukslån

Antallet forbrukslån som går til mislighold har vokst kraftig siden innføringen av gjeldsregistrene, sier Kreditorforeningen.
Veksten i misligholdte forbrukslån siden innføringen av gjeldsregisteret er på syv milliarder kroner. | Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Veksten i misligholdte forbrukslån siden innføringen av gjeldsregisteret er på syv milliarder kroner. | Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Tall fra Kreditorforeningen viser at norske forbrukere har betalingsanmerkninger for tilsammen 64 milliarder kroner. Misligholdet har økt med syv milliarder kroner siden innføringen av gjeldsregisteret sommeren 2019, skriver E24.

– Vi har gått på kunstig stimuli i mange år, hvor skyldnere har tatt opp nye lån for å betjene sine gamle. Men nå stenges denne gjeldsspiralen. Korthuset faller sammen, sier Bjørn Grønnesby, administrerende direktør i Kreditorforeningen til E24.

Ifølge Kreditorforeningen har mange mennesker som har hatt vansker med å betale usikret gjeld ofte refinansiert gjelden med nye lån. Gjeldsregisteret har ført til at denne muligheten har blitt sperret for dem som er i betalingstrøbbel.

– Det er veldig bra. Det har vært en usunn utvikling over flere år, og disse betalingsproblemene ville meldt seg før eller siden uansett, sier Grønnesby, som tror vi får en ny bølge av gjeldsofre i landet.

Forbrukerrådet sier utviklingen har vært bedre enn fryktet.

– I fjor høst var vi svært urolige for de kortsiktige negative virkningene av gjeldsregisteret. Vi vet jo at en del forbrukere har levd på å gå fra lån etter lån, og visste ikke mange som ville gå på en smell samtidig. Men effekten ble ikke så sterk som vi fryktet, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, som også minner om at vi har en pandemi på toppen av gjeldsregisterets effekt på markedet for usikret gjeld.

Nordic Credit Rating ser for seg store nedskrivninger for forbrukslånsbanker

Barne- og familiedepartementet: – Det foreligger i dag ingen planer om å utvide gjeldsinformasjonsordningen 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også